Hoppa till huvudinnehållet

Idag kommer antagningsbeskeden: ”Håll koll på skräpposten”

Publicerad:
Idag får närmare 15000 personer veta om de blivit antagna till Örebro universitet. Akrivbild.
Idag får närmare 15000 personer veta om de blivit antagna till Örebro universitet. Akrivbild. Foto: Jesper Mattsson

Idag skickades antagningsbesked ut till närmare 15 000 personer som sökt utbildning på Örebro universitet. En siffra som är lägre än föregående år, men som förhoppningsvis kommer öka inom sinom tid.

Nära 15 000 personer får idag besked om de antagits till en utbildning på Örebro universitet. 4500 av dem har blivit antagna till ett program, där de mest attraktiva programmen är läkarprogrammet, juristprogrammet och kriminologiprogrammet.

Peter Kjellström som är studievägledare på universitetet trycker på att det är viktigt att tacka ja i tid till antagen utbildning för att inte riskera att gå miste om sin plats.

– Tacka ja senast den 21 juli för att behålla din studieplats, säger Kjellström i ett pressmeddelande.

Skräppost

För alla dem som blivit antagna till en utbildning och tackat ja är nästa steg att registrera sig vid sitt lärosäte, något som kan göras ungefär en vecka innan utbildningsstart.

Det är först när man registrerat sig på sin utbildning som studieplatsen är helt säkrad, och från Örebro Universitet skickas information rörande registrering ut per mail.

– Det händer att våra utskick hamnar i skräpposten, så glöm inte att hålla utkik även där, säger Kjellström.

Söktryck

Söktrycket till Örebro universitet minskade med åtta procent jämfört med höstterminen 2022. Orsaken tros vara det goda läget på arbetsmarknaden men enligt arbetsförmedlingens prognoser kommer arbetslösheten öka under hösten vilket Cecilia Andersson Mårdh, utbildningskoordinator vid Örebro universitet, tror kommer öka söktrycket igen.

Det råder enligt prognoser även rekordstor brist på utbildad arbetskraft. De mest eftertraktade yrkena på arbetsmarknaden är bland annat vissa yrken inom vården, olika typer av lärare, ingenjörer och socionomer.

– Det känns extra bra att vi erbjuder utbildningar inom de yrken som vi vet att det kommer att råda stor brist på även i framtiden, säger Mårdh Andersson i ett uttalande på universitetets hemsida.

Över 300 000 antagna till högskolan i höst

De tio mest sökta programmen inför höstterminen 2023:

Läkarprogrammet

Juristprogrammet

Kriminologiprogrammet

Socionomprogrammet

Psykologprogrammet

Civilekonomprogrammet

Sjuksköterskeprogrammet

Personalvetarprogrammet

Ekonomiprogrammet

Systemvetenskapliga programmet

Källa: UHR.se

Artikeltaggar

ÖrebroÖrebro universitetSkola och utbildningUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.