Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen bryter mot beslut: Riskerar föreläggande

Publicerad:
Amalia Jansson
amalia.jansson@kt-kuriren.se
Kommunen bryter mot beslut rörande infartsskylt.
Kommunen bryter mot beslut rörande infartsskylt. Foto: Amalia Jansson

Kommunens infartsskylt vid E18 i riktning mot Karlskoga, från Örebro, bryter mot reglerna. I värsta fall kan kommunen bli av med tillståndet från länsstyrelsen.

Karlskoga Tidning-Kuriren fick nyligen ett tips om att den digitala infartsskylt som finns vid E18 på väg in till Karlskoga från Örebro byter bild flertalet gånger per dag.

Efter kontakt med Länsstyrelsen i Örebro, som i juni 2021 beviljade Karlskoga kommun att sätta upp skylten, framkommer det att kommunen har tillstånd att byta bild på skylten max en gång per dygn, och att det i så fall ska ske nattetid när trafiken är glesare.

I beslutets villkor står det ”Budskapet får skiftas max en gång per dygn, nattetid när trafikflödet är lägre”. Vidare i beslutsunderlaget framkommer det att anledningen till skrivet villkor är en trafiksäkerhetsfråga.

Instämmer

Ansvarig på kommunen bekräftar att informationen rörande bild-bytet stämmer.

– Vi skiftar bild ett par gånger per dag, när det sker något större evenemang blir det oftare, berättar Daniel Cullberg som arbetar på PR- och marknadsavdelningen på Karlskoga kommun.

Ansvariga på kommunen bekräftar att skiftet sker oftare än vad villkoren beviljat. Arkivbild.
Ansvariga på kommunen bekräftar att skiftet sker oftare än vad villkoren beviljat. Arkivbild. Foto: Helena Lundberg

När Cullberg får ta del av information om villkoren i länsstyrelsens beslut svarar han:

– Det här är inget jag känner till sedan tidigare. Jag är inte delaktig i den grad att jag ansvarar för sådana punkter, säger han och hänvisar till näringslivschefen Anna Posth, som för tillfället är på semester.

Tre gånger

KT-Kuriren begav sig ut till platsen för att undersöka och under bara ett par minuter hann bilden på skylten skiftas flera gånger.

Vilken instans som ligger bakom villkoren i beslutet råder det delade meningar. Länsstyrelsen menar på att det är Trafikverket som sätter villkor och är det avgörande organet vid en beslutsfattning. Trafikverket själva trycker på att länsstyrelsen kan ta beslut som går ifrån deras råd.

Länsstyrelsen kommer vidta åtgärder gällande kommunens brister. Arkivbild.
Länsstyrelsen kommer vidta åtgärder gällande kommunens brister. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

– Skulle det gälla mer lagkrav eller varför vi har den regeln att det inte får bytas under dagen utan bara på natten så blir det ju en regeringsfråga egentligen, men jag tror att när det kommer till verkställande och beslut om att ändra detta felaktiga så är det länsstyrelsen som är rätt väg att gå, skriver Trafikverkets pressansvariga Daniel Mossberg.

”Det är illa”

Fanny Johansson, handläggare hos Länsstyrelsen i Örebro, förklarar att anställda kommer ge sig ut till platsen där skylten sitter för att själva undersöka saken närmare.

– I första hand kommer troligtvis ett föreläggande ges, och följs inte det kan jag tro att den längsta konsekvensen blir att tillståndet blir tillbakadraget, förklarar Johansson.

Jan Johansson (KD) är ombud för MHF och han menar på att skiftet av bild på skylten så ofta kan bli en trafikfara då uppmärksamheten tas till skylten istället för vägen.

– Självklart är det upp till bilföraren att hålla blicken på vägen, men det är illa om kommunen bryter mot ett beslut som har med trafiksäkerheten att göra, säger han.

Läs också:

Efter brister med skyltarna: Nu ska kommunen ha åtgärdat felet
Jan Johansson, ombud för MHF, är kritisk till kommunens hantering av infartsskylten. Arkivbild.
Jan Johansson, ombud för MHF, är kritisk till kommunens hantering av infartsskylten. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

Anna PosthBeslutE18Jan JohanssonKarlskogaM SverigeTillståndTrafikTrafikverketÅtgärderÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.