Hoppa till huvudinnehållet

Ida flyttade och gav upp fast tjänst – nu får hon sparken

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Foto: Johan Nilsson/TT

I juni fick drygt 20 provanställda på Arbetsförmedlingen i Karlskoga veta att de snart får sparken. En av dessa är Ida Raaei som i hopp om en fast tjänst lämnat både jobb och hem på annan ort - nu står hon utan anställning.

– Jag sade upp en fastanställning i Mjölby och flyttade till Karlskoga för det här jobbet. Min utbildning började 8 maj och den 15 juni fick vi beskedet om att vi ska sluta, berättar Raaei.

För henne och många andra var det knappast tänkbart med något annat än en fast anställning efter avslutad utbildning. Det hade myndigheten, som under lång tid basunerat ut en pågående expansion av avdelningen för personligt distansmöte, mer eller mindre garanterat.

Så blev det dock inte. Regeringen skruvade på några av siffrorna i kommande års budget och rätt som det var hade man vänt upp och ner på vardagen för 90 nyanställda förmedlare som nu får gå från sina tjänster. Allt vad man lovat och försäkrat sina anställda om raserades inom loppet av några veckor - ett förfarande som enligt många är svårköpt.

Lämnade annat jobb

Karlskogaenheten är det filial som drabbats hårdast, då man här gör sig av med en knapp fjärdedel av bemanningen. En av de 21 som avskedas är alltså den nyblivna Karlskogabon Ida Raaei, som lagom till utbildningsstart frångick både hem och annan fastanställning på annan ort.

Vad jobbade du med innan?

– I grund och botten är jag ingenjör, men det har varit svårt att komma in på den branschen i Sverige. I Mjölby jobbade jag i stället inom hemtjänsten, svarar Raaei som migrerat från Iran.

Kontradiktoriskt beslut

Till sak hör att merparten av de nästan hundra förmedlare som nu sägs upp befann sig i utbildning och därför under provanställning. På frågan om Raaei tagit provanställningens uppenbara ovisshet i beaktande svarar hon att hon vid flertalet tillfällen försäkrat sig om att en tillsvidareanställning skulle vara trolig.

– Jag frågade flera gånger om jag skulle få fast anställning efter utbildningen och då fick jag svaret att det var lugnt. Att provanställningen bara var för säkerhets skull, men så blev det inte.

Hur tog du och dina kollegor emot beskedet?

– Det var en chock. Alla blev väldigt ledsna och det tog ett bra tag att smälta det hela. Vi hade en vecka tidigare fått veta att budgetjusteringen inte skulle påverka oss så allt kändes bara konstigt, genmäler Raaei och fortsätter:

– Arbetsförmedlingen varslar personal på grund av att man behöver spara pengar men man har lagt ned hur många miljoner som helst på att rekrytera oss, det är ofattbart. Jag är en logisk människa med hjärna för analys så de kan inte övertyga mig om att det här skulle vara rätt beslut.

Raaei framhåller att hon inte har något agg mot Karlskogakontoret, utan mot myndighetens ledning högre upp i den hierarkiska linjen.

– Medarbetarna i Karlskoga är häftiga och de har varit hjälpsamma, vilket jag kommer sakna. Cheferna här har gjort vad de kan nu, det är ledningen på högre nivåer som tagit det här beslutet och jag kan inte förstå hur de tänkt.

Denna vecka markerar Raaeis sorti från myndigheten, vilket för henne också innebär en framtid höljd i dunkel. Att hon förblir Karlskogabo tycks redan vara klubbat, men hur uppehället ska finansieras uppges vara desto mer oklart.

– Karlskoga är en fin ort, att flytta hit var inget dåligt val så något annat är inte aktuellt just nu. Jag tänker söka ett annat jobb här men det är svårt att hitta något som passar, speciellt nu under semesterperioderna. Vi får se hur det blir, avslutar Raaei.

Arbetsförmedlingen varslar hundratals – Karlskoga tappar en fjärdedel av personalen

Det här har hänt

Det är en från regeringshåll aviserad budgetjustering som gör att Arbetsförmedlingen nu sparkar 90 nyanställda förmedlare på avdelningen för personligt distansmöte. Beslutet, som gjordes allmänt känt för en månad sedan, möttes av starka reaktioner då man menade på att varslet skadar myndighetens kärnverksamhet.

När det begav sig berättade avdelningschefen Helena Stein att detta var ett försök att få en mjukare start på kommande budgetår och att man samtidigt gjorde allt i sin makt för att göra det hela så friktionsfritt som möjligt. Men när hon fick ta emot frågan kring hur det skulle gå till fick tidningen ett återhållsamt svar.

– Det är något vi arbetar med just nu så det är för tidigt för mig att gå in på, sade Stein till KT-Kuriren i mitten av juni.

I mitten av augusti sjösätts ytterligare ett sparpaket, då myndigheten kommer att säga upp 100 konsulter, utöver de 90 förmedlare som nu får sluta.

Foto: Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

AnställningarArbeteArbetsförmedlingenArbetsmarknadKarlskogaMyndigheterUtbildning

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.