Hoppa till huvudinnehållet

Nio av tio behöver inte tänka på pensionen i hängmattan

Publicerad:
De som har kollektivavtalad pension ska inte känna oro för framtiden, skriver dagens insändarskribent.
De som har kollektivavtalad pension ska inte känna oro för framtiden, skriver dagens insändarskribent. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Räntan, inflationen, börssvängningarna och den allt mer osäkra arbetsmarknaden gör att många kan känna oro för sin ekonomiska framtid. De i Örebro län som har kollektivavtalad tjänstepension ska i vilket fall inte behöva känna extra oro för sin pension när de ligger i hängmattan i sommar, skriver Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Vi på Collectum, som väljer ut bolag som får förvalta den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP för 2,7 miljoner svenskar, vet att alla i Örebro län inte delar vårt stora intresse för pensioner. Därför vill jag börja med att säga att du inte behöver läsa resten av den här texten om du har en anställning med kollektivavtalad tjänstepension och du inte planerar att byta jobb – du kan i stället ta en skön tupplur i hängmattan.

I dag har nio av tio yrkesarbetande tjänstepension via sin arbetsgivare och om du fortfarande läser den här texten gissar vi att du kanske hör till de 51 000 privatanställda tjänstemän i länet som inte har det, eller att du funderar på att byta till ett jobb där arbetsgivaren inte erbjuder tjänstepension.

Har du inte kollektivavtalad tjänstepension riskerar du att få en betydligt lägre pension, och du går även miste om sjukpension, efterlevandeskydd, arbetsskadeförsäkring och omställningsskydd vid uppsägning. Och jag förstår att de kan bidra till att du känner oro.

För att du och andra i Örebro län som saknar tjänstepension via arbetsgivaren enklare ska kunna koppla bort oro över pensionen under den här och kommande somrar vill jag ge dig fem råd:

1. Säkra tjänstepensionen

Välj att arbeta hos en arbetsgivare som betalar tjänstepension. Om inte arbetsgivaren erbjuder tjänstepension – förhandla till dig det. En rimlig lägsta nivå kan vara 4–10 procent av din lön, beroende på vad du tjänar.

2. Begränsa avgifterna

Vänd dig till valcentralerna för råd om hur du betalar låga avgifter på ditt tjänstepensionssparande. Några tiondels procent i avgift kan betyda hundratusentals kronor i skillnad.

3. Jobba så mycket du kan

Alla har inte möjlighet att jobba heltid eller långt upp i åldern, men hur mycket och länge du har jobbat i livet har stor betydelse för nivån på din pension.

4. Välj rätt skydd för familjen

Så länge din familj är i behov av ekonomisk hjälp om du skulle gå bort, är det bra att ha efterlevandeskydd. När barnen blivit vuxna, se över skydden för att höja din egen pension.

5. Håll koll på prognosen

Gå in på minPension.se en gång om året för att få en samlad bild av din pension. Ju bättre koll du har, desto mindre oro behöver du känna.

Gå gärna igenom tipsen och se vad du kan påverka. Min förhoppning är att du ska slippa extra oro för din framtida pension och att du ska kunna få njuta lite extra i hängmattan framöver.

Tomas Carlsson, pensionsexpert Collectum

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareAvtalCollectumKollektivavtalPensionTomas CarlssonÖrebro län