Hoppa till huvudinnehållet

Orderböckerna är fulla hos svensk försvarsindustri

Publicerad:
BAE Systems Bofors bygger bland annat artillerisystemet Archer. Foto: Helena Karlsson

Sverige är ett steg närmre Natomedlemskap, och i och med det kommer svensk försvarsindustri, exempelvis BAE Systems Bofors och Saab Dynamics i Karlskoga, få ökad möjlighet att exportera vapen och ammunition.

Ett av kraven i Natoöverenskommelsen med Turkiet var att inga nationella vapenembargon ska finnas länderna emellan. Inga restriktioner eller hinder för försvarshandel och investeringar mellan Natoländer ska finnas.

För svensk försvarsindustri, där två av de största aktörerna är BAE Systems Bofors och Saab Dynamics i Karlskoga, kan det innebära nya affärsmöjligheter.

Per Olsson, försvarsekonom FOI.
Per Olsson, försvarsekonom FOI. Foto: FOI

Per Olsson, försvarsekonom på Totalförsvarets Forskningsinstitut, FOI, är dock inte säker på att ett Natomedlemskap innebär någon omedelbar förändring för svensk vapenexport.

– Likt Sverige har flera europeiska Nato-medlemmar låtit sina försvar gå på sparlåga ett bra tag. Nu har det vänt. Nu rustar alla upp och försvarsindustrin har fullt upp ett bra tag framöver. Denna generella upprustning betyder mer för industrin just nu än Natomedlemskap. Men på längre sikt kan det ge ökad marknadstillgång i Nato, eftersom vi får mer insyn och inflytande.

Sverige har inte exporterat försvarsmateriel till Turkiet sedan 2019. En av punkterna i Nato-överenskommelsen var att alla handelshinder för försvarsutrustning skulle tas bort mellan länderna. Vad innebär det?

– Det enkla svaret är att det nog var ett nödvändigt villkor och Turkiet blir en marknad. Turkiet som marknad är lite lurigt, då de har ambitionen att bygga upp sin egen försvarsindustriella kapacitet med lokal produktion. Inte heller här tror jag att Turkiet blir den stora förändringen. Försvarsindustrin har fullt upp som det är med leveranser till Sverige, andra Natoländer och Ukraina.

Kommer vi att harmonisera vår exportlagstiftning med andra Natoländer när vi kommer med?

– Det vet jag inte, kanske. Industri och exportfrågor är mer kopplat till EU än Nato. Sedan vet jag inte hur viktigt det är just nu. Orderböckerna är rätt fulla, att exportera till länder i Mellanöstern var mer relevant när det var mer knapert.

Läs mer om försvarsindustrin i Karlskoga:

Försvarsindustrin välkomnar NatobeskedetFörsvarets hint om expansion i Karlskoga: ”För tidigt att säga något”Försvarsministern: ”Produktionen i Karlskoga behöver öka”Här tillverkas superkanonen som ska stoppa Putin”Försvarsindustrin i Karlskoga är viktig för EU”Försvarsboomen ger nya jobb: ”Det är en extrem ökning”

Artikeltaggar

BAE SystemsBAE Systems Bofors ABEkonomiEUFOIFörsvarInvesteringarKarlskogaMellanösternNatoSaab DynamicsTurkietVapen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.