Hoppa till huvudinnehållet

Bristen på läkemedel förvärras av svag krona

Publicerad:
Tillgången på läkemedel i Sverige påverkas negativt av den svaga kronkursen. Arkivbild.
Tillgången på läkemedel i Sverige påverkas negativt av den svaga kronkursen. Arkivbild. Foto: Martina Holmberg / TT

Det råder brist på flera läkemedel i Sverige, ett problem som har förvärrats till följd av den svaga svenska kronan, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Enligt Bengt Mattson, hållbarhetschef på branschorganisationen läkemedelsindustriföreningen (Lif), innebär kronkursen att bolag väljer bort den svenska marknaden.

– I vissa fall säljer man produkterna till förlust eftersom produktionskostnaderna är högre än det man kan få ut i svenska kronor, säger Mattsson, som även har en lång bakgrund inom läkemedelsbolaget Pfizer, till radion.

Han pekar också på att efterfrågan på många läkemedel är högre än tillgången, vilket i kombination med en svag krona innebär sämre konkurrensmöjligheter för Sveriges del.

Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket (TLV), som har ansvar för prissättningen på läkemedel, säger till radion att man känner till situationen.

Artikeltaggar

LäkemedelPfizerTandvårdVård och omsorg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.