Han står på tröskeln till Europa i och med sin senaste partinominering men ändå är Ronnie Erhard (M) karlskoging i själ och hjärta. Det är här han vill kavla upp ärmarna och göra skillnad.
När Ronnie Erhard summerar sitt dryga första halvår som kommunalråd och partiföreträdare för Moderaterna får det klart godkänt.
Han framhåller att det är laget före jaget som ska diktera villkoren för partiet och det är när alla rör sig åt samma håll som partiet kan nå sina mål.
— Jag är känd för att vara prestigelös. För mig handlar det om att ställa upp för laget på bästa sätt, menar Ronnie Erhard.
Innan han blev partipolitiskt aktiv jobbade han i ungdomen, som en hel del karlskogingar gjort, på Transcom.
— Det är en jättebra skola för ungdomar där man lär sig. Det skolar in en, säger han om jobbet som var ett av hans första.
Jag är 32 år och det är ungt i politiska termer
Därefter fanns en rad andra jobb och studier. Innan han blev arvoderad heltidspolitiker, pluggade han nationalekonomi.
— Jag blev inkastad i valrörelsen 2018 och blev politisk lärling, berättar han.
Men själva lärlingsperioden blev inte alltför lång. Redan ett år in i mandatperioden blev Ronnie ordförande i samhällsbyggnadsnämnden vilket han var fram till årsskiftet då han istället blev kommunalråd och partiföreträdare. Han hade då haft möjlighet att gå bredvid den tidigare partiföreträdaren, Anneli Bramvehl (M).
— Jag var då vice partiföreträdare, säger Ronnie.
Så helt ny i rollen var han inte.
Olika roller
Han har många strängar på sin lyra och är även bland annat gruppledare för Moderaterna lokalt och ledamot i kommunfullmäktige. Han har hunnit med mycket under sin relativt korta politiska karriär och för sin ålder.
— Jag är 32 år och det är ungt i politiska termer, säger han.
Men hans lyra har nyligen fått fler strängar. I maj presenterade Moderaterna sin lista till Europaparlamentsvalet nästa år. På plats 13 finns Ronnies namn med.
— Jag är otroligt glad och det är en fantastisk möjlighet. Men det ska mycket till för att jag ska bli vald. Men det möjliggör för mig att få lära känna länet i valrörelsen.
Intresset av världspolitik är stort vilket hans studier vittnat om, men nomineringen till listan befäster hans engagemang. Även om han nu står på tröskeln till ett större politiskt sammanhang verkar det ändå vara ”borta bra men hemma bäst”, som genomsyrar Ronnies tankesätt.
— Jag är här för lång tid framöver, säger han och tillägger:
— Det är här jag trivs bäst.
Mycket av hans tid går till uppgifter och uppdrag som inte gör så mycket väsen av sig.
— Det syns inte utåt.
En arbetsuppgift som troligen syns mer är ett av hans huvudområden.
Når vi 70, 80 eller 90 procent av målet 32 000 är jag mer än nöjd
Ronnie Erhard spenderar mycket av sin tid med projektet 32 000. Visionen om att Karlskoga ska växa och bli 32 000 invånare till första november 2025.
— Omvärlden står och stampar men i Karlskoga märker vi inte av det. Här går industrin på högvarv.
En högre växel
Han menar att kommunen har behövt lägga in en högre växel men även kommer att behöva göra det fortsättningsvis.
— Det är långa styrkedjor och det tar flera år att genomföra saker, säger han och menar på att det också handlar om att ha ett stort mått med tålamod.
Att ha höga mål skapar driv men för honom handlar det inte om att stirra sig blind på slutsiffran.
— Når vi 70, 80 eller 90 procent av målet 32 000 är jag mer än nöjd, säger han.
En annan stor del av Ronnies uppdrag handlar om att underlätta.
— Att vara kommunstyrelsens ordförande som Tony Ring (M) är att vara hett eftertraktad. Jag försöker att avlasta honom så mycket som möjligt, berättar Ronnie.
I sitt politiska uppdrag finns en viktig aspekt som han lyfter, och det är människorna i partiet, deras samarbetspartier, alla människor han möter och invånarna i Karlskoga.
— Det är dem vi är till för, säger Ronnie.