Hoppa till huvudinnehållet

LISTA: DIF-spelarna som lämnat sedan i somras – så har det gått

Publicerad:
Rasmus Isaksson
rasmus.isaksson@nwt.se
Johan Bertilsson lämnade Degerfors efter säsongen 2022.
Johan Bertilsson lämnade Degerfors efter säsongen 2022. Foto: Tommy Pedersen/TT

Inte färre än 14 spelare som representerat Degerfors IF någon gång under de senaste tolv månaderna har gått vidare med sina karriärer. Vissa har slagit igenom på annat håll, andra har det kämpigare.

Här följer en lista på hur det går för dessa.

Målvakter:

Alfie Whiteman

I februari 2022 lånades han för andra gången in till Degerfors från Tottenham Hotspur och tog plats mellan stolparna. Totalt har han spelat 34 matcher för DIF, men återvände till London efter föregående säsong.

Tillbaka i Tottenham har han fått stå vid sidan av och har inte gjort något Premier League-framträdande. Två matcher i Premier League 2 har det dock blivit under året.

Jeff Gal

Vinterns stora följetong ur ett Degerforseprspektiv, tillsammans med Adam Carlén. Skulle Jeff stanna eller stundade en flytt tillbaka till andra sidan Atlanten? Svaret blev det sistnämnda och han skrev på för Chicago Fire, klubben i hans hemstad. Men det har inte gått som han nog hade hoppats på.

Några minuter på planen i MLS har det inte blivit, även om han har suttit på bänken i fem matcher. Däremot har han spelat nio matcher i MLS Next Pro, som är klassad som USA:s tredjeliga. På dessa nio framträdanden har han hållit nollan fyra gånger.

Backar:

Gustaf Lagerbielke

Gustaf Lagerbielke har spelat 13 matcher frö Elfsborg i allsvenskan 2023.
Gustaf Lagerbielke har spelat 13 matcher frö Elfsborg i allsvenskan 2023. Foto: Patric Söderström/TT

”Greven” som han kallas i DIF-kretsar lånades in under sommarfönstret och blev en försvarsgeneral som heter duga. En av de främsta anledningarna till att Degerfors är allsvenskt även 2023. Men, föga förvånande, blev det ingen fortsättning i Rödvitt för Lagerbielke, utan han återvände till Elfsborg när säsongen 2022 tog slut.

Där har han fortsatt på inslagen väg och är mer eller mindre given i Boråslagets startelva. 13 matcher har det blivit och två mål. Vill det sig väl för Lagerbielke får han kanske kröna säsongen med ett SM-guld, då Elfsborg leder allsvenskan efter halva säsongen.

Sean Sabetkar

Degerfors vice sportchef värvades in inför säsongen 2021 och tog tidigt en plats i startelvan, men blev med tiden förpassad till bänken. Under sommaren 2023 stod det klart att han lämnar Degerfors för PT Prauchap FC i Thailand. Där har han inte hunnit spela någon tävlingsmatch än.

Ronald Mukiibi

Vart Ronald Mukiibi tog vägen var det nog många DIF-fans som undrade 2022. Han värvades från Östersund inför förra säsongen och spelade en del träningsmatcher, men sedan var han som bortblåst. Tre matcher i allsvenskan blev det, varav en från start, samt en i cupen.

Efter säsongen lämnade han för Utsiktens BK i superettan, ett Utsikten som har gått som tåget och leder serien. Sju framträdanden har det blivit för mittbacken i ligan under 2023, tre av dessa från start.

Anton Kralj

Han spelade många av matcherna under sin debutsäsong i Degerfors, 2021, men drog på sig en skada som höll honom borta från spel en period. År två i klubben blev konkurrensen tuffare och det blev endast 13 framträdanden. Ytterligare en skada gjorde inte saken lättare.

Inför säsongen 2023 skrev Kralj på för Hammarby, där han återförenades med sin gamla tränare Marti Cifuentes. Hittills har det blivit sex framträdanden för klubben i grönt och vitt.

Erik Lindell

Trotjänaren som är den senaste spelaren att lämna Degerfors. Den 9 juli blev det officiellt att han tackar för sig i DIF, åtminstone för den här gången. 153 matcher i seriesammanhang sedan han anslöt 2016 blev det.

Ny destination för Lindell blev danska AB Köpenhamn, där han ännu inte har spelat någon tävlingsmatch.

Officiellt: Erik Lindell lämnar Degerfors IF – stor intervju med trotjänaren

Mittfältare

Adam Carlén

Vinterns andra stora följetong. Skulle Adam Carlén stanna kvar i Rödvitt, eller skulle han flytta västerut till Blåvitt?

Det blev en flytt till IFK Göteborg, där han har varit en given startspelare under första halvan av säsongen. Förvisso har laget underpresterat och ligger näst sist, men man tog en stark poäng borta mot Elfsborg senast och då fick Adam Carlén göra sitt första allsvenska mål för klubben.

16 matcher har han spelat för klubben den här säsongen, varav två i Svenska Cupen.

Forna lagkamraten med en hjälpande fot: ”Fint av honom”

Daniel Krezic

Han värvades från Varberg 2022 efter en skadefylld säsong, men fick aldrig det riktiga lyftet i Degerfors. Det blev endast inhopp, tio stycken, som var en till 19 minuter långa.

Därav blev det en flytt från DIF – till Irland och Cork City, där hans speltid har ökat. 18 framträdanden i ligan, varav sex matcher från start, har det blivit för Krezic.

Anfallare

Abdelrahman Boudah

Abdelrahman Boudah, tidigare Saidi, skrev på för Hammarby under sommaren 2022.
Abdelrahman Boudah, tidigare Saidi, skrev på för Hammarby under sommaren 2022. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Abdelrahman Boudah, tidigare Saidi, värvades som en ung talang från Norrby till säsongen 2021 och blommade verkligen ut i Degerfors. Under sin första säsong i DIF blev det 29 ligamatcher, varav 21 från start, och 2022 var han den stora stjärnan under våren. DIF-supportrarna glömmer nog aldrig när han med ett hattrick vände 0–2 till 3–2 borta mot Sundsvall – på elva (!) minuter.

Hans vårsäsong fick Hammarby att vända blickarna mot Stora Valla och knacka på hos sportchef Patrik Werner och under sommarfönstret såldes han till Stockholmsklubben.

Under höstsäsongen 2022 spelade han i alla Hammarbys matcher och gjorde tre mål. 2023 har han startat i sex omgångar samt hoppat in i fyra.

Adhavan Rajamohan

Han värvades från Akropolis IF inför den allsvenska återkomsten 2021, men hade direkt svårt att ta en startplats. Endast inhopp blev det och året efter fyra matcher från start.

När hans kontrakt gick ut skrev han på för FC Paradiso i den schweiziska fjärdeligan, där han spelade tre matcher varav en från start. Nyligen bytte han klubb igen, till United IK Nordic i division 1.

Johan Bertilsson

En riktig Degerforslegendar lämnade klubben efter ett mindre lyckat år 2022. Efter att ha kommit till klubben 2007, lämnat 2010, kommit tillbaka 2013, lämnat samma år och kommit tillbaka 2020 tog en saga slut. En saga som bland annat innehöll ett allsvenskt avancemang.

Till säsongen 2023 skrev han på för Karlstad Fotboll i division 1, men fotbollsåret slutade tidigt för ”Berra”. En korsbandsskada på försäsongen grusade planerna om att försöka ta Karlstad till superettan 2024.

Omar Faraj

Även han, liksom Gustaf Lagerbielke, var en starkt bidragande faktor till att Degerfors lyckades klättra över kvalstrecket 2022. Han lånades in från Levante i Spanien och startade nästan alla Degerfors matcher på höstsäsongen, där han dessutom slog till med fyra mål.

Efter säsongen värvades han av AIK. Solnaklubben har förvisso gått tungt i årets allsvenska, men Omar Faraj har ändå startat åtta matcher och hoppat in i sex, samt stått för ett mål.

Omar Faraj sköt in en straff mot Malmö i allsvenskan 2023.
Omar Faraj sköt in en straff mot Malmö i allsvenskan 2023. Foto: Andreas Hillergren/TT

Artikeltaggar

Abdelrahman SaidiAdam CarlénAdhavan RajamohanAlfie WhitemanAnton KraljDaniel KrezicDegerfors IFDegerfors IF HerrErik LindellFotbollGustaf LagerbielkeJeff GalJohan BertilssonOmar FarajRonald MukiibiSean Sabetkar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.