Hoppa till huvudinnehållet

Ostadigt väder väntas i Värmland – stora mängder regn

Publicerad:
En hel del regn väntas under nästa vecka i Värmland.
En hel del regn väntas under nästa vecka i Värmland. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kommande vecka ska vädret bli ostadigt.

Ihållande regnskurar väntas i större mängder runt om i Värmland.

– Då blir det inte de här skurarna som dyker upp under dagarna utan mer sammanhängande regnområden som drar in från sydväst, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Under den senaste tiden har det varierat mellan att vara sol och ostadigt väder i Värmland.

Det sistnämnda kommer i nuläget ta över prognosen mer och mer i helgen och kommande vecka.

– Inledningsvis kommer vi ha ostadigt och svalt väder. De närmaste dygnen kommer lite eftermiddagsskurar över de norra och mellersta delarna av Värmland. Samt att det kommer dyka upp lite överallt i länet i övrigt, säger Max Schildt.

Max Schildt, meteorolog på SMHI, säger att nästa vecka kommer det komma en hel del nederbörd över Värmland.
Max Schildt, meteorolog på SMHI, säger att nästa vecka kommer det komma en hel del nederbörd över Värmland.

Nästa vecka kommer dock präglas av nederbörd.

– Vi kommer då gå över till fortsatt regn men denna gång mer ihållande och med större mängder. Då blir det inte de här skurarna som dyker upp under dagarna utan mer sammanhängande regnområden som drar in från sydväst.

– Temperaturmässigt så förändras det inte särskilt mycket utan vi kommer ligga på 15-20 grader. Så det är rätt svalt får man säga. Men med regn kan det bli lägre än det. Och generellt ser det inte ut att bli så blåsigt utan en ganska vindsnål prognos.

Varm luft mer i de södra delarna.

I resten av Europa upplevs just nu en värmebölja som når upp i rekordtemperaturer. Varför det högtrycket inte når upp till oss är svårt att svara på säger Max Schildt men gör ändå ett försök:

– Vi har lågtrycksbetonat väder här och de håller stången på sätt och vis ändå. Sen är det impulser av varmt väder som försöker ta sig upp men lågtrycken ligger kvar och snurrar runt Skandinavien och Norska havet och Finland. Så den varma luften som närmar sig sveps istället upp mot nordost och drar över i de södra delarna av landet.

Artikeltaggar

EuropaMax SchildtNederbördRegnSMHISolVäderVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.