Hoppa till huvudinnehållet

Markägarnas ersättning i fjärrvärmeprojektet: Några ören per kvadratmeter

Publicerad:
Markägarna Henric Entermalm och Johnny Jansson är upprörda över markupplåtelsen i samband med hopslagningen av fjärrvärmenätet mellan Degerfors och Karlskoga och ifrågasätter både allmännyttan och ersättningen de erbjudits.
Markägarna Henric Entermalm och Johnny Jansson är upprörda över markupplåtelsen i samband med hopslagningen av fjärrvärmenätet mellan Degerfors och Karlskoga och ifrågasätter både allmännyttan och ersättningen de erbjudits. Foto: Love Tallmyren

Elva öre per kvadratmeter. Det är ersättningen som markägare får i utbyte mot att de under 50 års tid tvingas ge upp rättigheten att bygga på egen mark. Där ska Möckeln Energi sammankoppla Degerfors och Karlskogas fjärrvärmenät – grävarbetet är bara några veckor bort.

Så hamnar markägare i kläm – motparterna och expertisen svarar

Det är sedan tidigare känt att energibolagen för de båda grannkommunerna som omringar Möckeln går samman i bildandet av ett nytt fjärrvärmebolag.

Det första spadtaget är inte långt borta. Ledningar ska dras längs vägen som förbinder orterna, nummer 205. Att göra intrång på den åker- och skogsmark som finns där går inte att undvika. Det görs med eller utan markägarnas gillande.

Markägare som tidningen pratat med fick ett nytt utkast till avtal för upplåtande i veckan. Arbetet påbörjas den 7 augusti.

– Jag tycker det är dåligt skött från början. Vi fick första pappret om den nya ledningen i höstas och då sa jag varken bu eller bä. Nu har de skickat ut det här avtalet som ska skrivas på med så kort varsel, säger Johnny Jansson som äger jordbruksmark intill länsvägen.

”Knappast en allmännytta”

En annan markägare, Henric Entermalm, håller med. Han har blivit erbjuden drygt 66 500 kronor för att överlåta nyttjanderätten för nästan 11 800 kvadratmeter mark i 50 år. Det motsvarar en ersättning om drygt 11 öre per kvadratmeter och år. Under perioden får han inte företa sig några större ingrepp såsom byggnation.

Utkastet till avtalet om markupplåtelse som Henric Entermalm fått i brevlådan tre veckor innan projektstart.
Utkastet till avtalet om markupplåtelse som Henric Entermalm fått i brevlådan tre veckor innan projektstart. Foto: Love Tallmyren

Och totalsumman skulle egentligen varit ännu lägre, lite över 40 000, om det inte vore för att Entermalm särskilt påtalat att han tycker det är ett skambud.

– Ersättningen är en fis i Atlanten, men det är inte pengarna som är intressant. Varför ska man pumpa varmvatten en mil? Det kan knappast vara en allmännytta. Man säger att det är för att spara på miljön, men hur mycket resurser går inte åt för bygget? Vansinnigt är det, Degerfors kommun kommer bli livegen, utlägger en frågande Entermalm.

– Sen blir det värdeminskning på gården när vi inte får göra någonting med marken.

Entermalm uppger bestämt att han inte tänker skriva på markupplåtelseavtalet. Även från Jansson kan en underskrift dröja.

– För min del vill jag ha svar på varför man inte kan lägga ledningen på andra sidan vägen och det har jag fortfarande inte fått. Det är så kort tid det handlar om, man har inte haft en riktig dialog med markägarna, tycker Jansson.

Henric Entermalm och Johnny Jansson.
Henric Entermalm och Johnny Jansson. Foto: Love Tallmyren

– Min familj har haft den här marken i 90 år, varför ska vi behöva lida för det här? Ersättningen är bara ett hån. Man kan få värna om det som är sitt, det behövs en ordentlig dialog, säger Entermalm.

Brevet de fått uppger att markvärderingen skett ”enligt rådande praxis”. Energibolagen har i samband med utskicket ansökt om förrättning hos lantmäteriet. Den dras tillbaka under villkoret att markägarna skrivit på senast vid byggstart.

Vi kommer i en separat artikel följa upp med svar från företrädare hos energibolagen, såväl som utlåtanden från kommunledning och juridisk expertis.

Läs även

Så hamnar markägare i kläm – motparterna och expertisen svarar

Tidigare artiklar om fjärrvärmeprojektet

Degerfors energi och Kemab bildar gemensamt bolagFjärrvärme på god väg: ”Jättelyft för båda kommunerna”Godkände förslag till ägardirektiv för nya fjärrvärmebolagetBeslut om ägardirektiv för nytt fjärrvärmebolag inför förvaltningsrättenStyrelse valdes – inte utan diskussion – till nya fjärrvärmebolagetJurist sågar överklagan kring nya fjärrvärmebolaget

Artikeltaggar

ArbeteAvtalByggnationDegerforsDegerfors energi ABKarlskogaKemabMöckelnSamhälle

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.