Hoppa till huvudinnehållet

Ja till lagen som splittrar Israel

Publicerad:
Massprotester utanför parlamentet vid måndagens omröstning.
Massprotester utanför parlamentet vid måndagens omröstning. Foto: Ohad Zwigenberg/AP/TT

Det israeliska parlamentet har röstat igenom första delen av ett lagpaket som splittrar landet i två läger. Stora protester pågår utanför parlamentsbyggnaden. Kravallpolis har använt vattenkanoner och flera demonstranter har skadats och gripits.

– Det går inte att överskatta betydelsen av den här omröstningen, säger Israelexperten Anders Persson.

När lagförslaget röstades igenom lämnade oppositionens ledamöter parlamentet i Jerusalem i protest.

Utanför parlamentet har omkring 20 000 personer samlats för att protestera mot regeringens förslag. Demonstranterna har blockerat vägar och satt upp tältläger. Minst fem personer har skadats när kravallpolis använde vattenkanoner mot demonstranterna.

– Skäms! Det här är den mest hänsynsfulla demonstrationen någonsin, ropade en demonstrant enligt tidningen The Times of Israel.

Enligt israelisk polis har 19 personer gripits.

Demokratisk tillbakagång

Det godkända lagen är en del av ett större, hårt kritiserat lagpaket som bland annat innebär begränsningar av Högsta domstolens befogenheter och att parlamentet får mer makt.

– Lagförslaget är ett av fyra, och handlar om den så kallade rimlighetslagen. Den innebär minskade möjligheter för Högsta domstolen att stoppa politiska beslut som till exempel olämpliga ministerutnämningar och tillsättningar av höga positioner, säger Anders Persson, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitet.

Premiärminister Benjamin Netanyahu i knesset under omröstningen.
Premiärminister Benjamin Netanyahu i knesset under omröstningen. Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Massprotesterna mot lagpaketet har pågått i månader och är bland de största i Israels historia. Kritiker anser att lagarna hotar Israels status som demokratiskt land.

– Landet kommer att rankas betydligt sämre i demokratirankningsindex. Det här är av allt att döma en milstolpe för Israels demokratiska tillbakagång, säger Anders Persson.

Kritisk Biden

Även USA:s regering har kritiserat lagförslaget. Så sent som natten till måndagen varnade president Biden Israels regering och sa att lagförslaget riskerar att splittra det israeliska samhället.

– Med tanke på de stora utmaningar som Israel står inför är det inte meningsfullt att för israeliska ledare att driva igenom det här, fokus borde i stället ligga på att samla människor och hitta konsensus.

Lagpaketet har parlamentariskt stöd men inte folkligt. Opinionsmätningar visar att en majoritet av israelerna är emot det. Under måndagen håller flera stora köpcentrum stängt som protest mot regeringens lagförslag.

Netanyahus regering beskrivs som den mest högerorienterade och extrema i Israels historia.

Agneta Liljeqvist/TT

Artikeltaggar

Benjamin NetanyahuDemonstrationerDomstolarIsraelJerusalemOmröstningarPolitikSamhälleThe Times of IsraelUSA

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.