Hoppa till huvudinnehållet

Så många blev av med körkortet i länet

Publicerad:
Omkring 600 personer blev av med körkortet i Örebro län under det första halvåret. De vanligaste orsakerna var fortkörning, rödljuskörning, för kort avstånd till framförvarande fordon och rattfylleri.
Omkring 600 personer blev av med körkortet i Örebro län under det första halvåret. De vanligaste orsakerna var fortkörning, rödljuskörning, för kort avstånd till framförvarande fordon och rattfylleri. Foto: Janerik Henriksson/TT

Nästan 600 personer har blivit av med körkortet i Örebro län hittills i år. De främsta orsakerna är rattfylleri och fortkörning.

Dagsfärska siffror från Transportstyrelsen visar att drygt 19 000 personer i hela landet blev av med körkortet under 2023 års första halva. Det motsvarar en ökning om 6 procent jämfört med samma tidsperiod under fjolåret.

– I de flesta fall beror ett återkallat körkort på någon typ av trafikbrott. Att bryta mot de regler som finns kopplade till trafiken innebär att man utsätter både sig själv och andra för risker. Att körkortet återkallas är i grund och botten en trafiksäkerhetsåtgärd, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson, i ett utskick.

I Örebro län är det totala antalet personer som blivit av med körkortet i stort sett detsamma som under första halvåret ifjol. Man ser däremot vissa förändringar gällande vad som föranlett återkallelserna.

Medan antalet förare som blev av med körkortet på grund av rattfylla eller drograttfylla minskade med 17 procent, från 136 till 113, så ökade antalet som inte kunde visa upp ett godkänt förarprov med 47 procent, från 51 till 75.

”Kvinnor kör säkrare”

Under 2023 års första halva är det också fyra personer i länet som blivit av med körkortet efter smitning, jämfört med blott en person under samma tidsperiod ifjol.

Merparten har dock mist förarbeviset efter en väsentlig överträdelse. Här avses vanligtvis fortkörning, rödljuskörning eller för kort avstånd till framförvarande fordon och hit räknas 317 förare i länet.

Siffrorna för riket pekar på en kraftig övervikt av män i frågan om vilka som blir av med körkortet. Något mer än hälften, 52 procent, av Sveriges omkring 6,9 miljoner körkortsinnehavarna är män. Av de 19 080 som fick körkortet återkallat mellan januari och juni i år var dock 81 procent, eller 15 493, män.

Merparten av de som fått körkortet återkallat är män, vilket Transportstyrelsen kopplar till risktagandet i trafiken.
Merparten av de som fått körkortet återkallat är män, vilket Transportstyrelsen kopplar till risktagandet i trafiken. Foto: Gorm Kallestad/TT

Enligt myndigheten har diskrepansen inget med skicklighet bakom ratten att göra, utan det förklaras genom skillnader i risktagande.

– Man kan inte säga att kvinnor kör bättre än män, men siffrorna talar för att kvinnor kör säkrare än män. En tolkning är att kvinnor inte är benägna att utsätta sig för risker på samma sätt som män gör och det återspelas i statistiken, utlägger Andersson.

Antagandet bekräftas av olycksstatistiken. Mellan åren 2018 och 2022 omkom 147 förare i singelolyckor med personbilar. Av dessa var 130 män vilket motsvarar drygt 88 procent.

Hade indraget körkort – körde bil ändå

Siffrorna för länet

Antal återkallade körkort och orsak i Örebro län under 2023 års första halvår.

Rattfylleri eller drograttfylleri: 113

Smitning: 4

Flera mindre överträdelser: 30

Väsentlig överträdelse, vanligtvis fortkörning: 317

Opålitlighet i nykterhetshänseende: 16

Medicinska skäl: 62

Ej lämnat läkarintyg eller bevis om godkänt förarprov: 75

Totalt: 591

Källa: Transportstyrelsen

Foto: Johan Nilsson/TT

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFortkörningKörkortÖrebro länRattfylleriSmitningTransportstyrelsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.