Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen slopar stödet till eldrivna stadsbussar

Publicerad:
Renderad bild av en elbuss som Svealandstrafiken tecknat avtal om.
Renderad bild av en elbuss som Svealandstrafiken tecknat avtal om. Foto: Ebusco

Stödet för inköp av eldrivna stadsbussar har spelat ut sin roll. Det fasas ut från den 1 augusti, efter ett beslut som regeringen fattat. Örebro läns pågående elektrifiering av busstrafiken kan dock sitta säkert.

Regeringen gick nyligen ut med att man med kort varsel kommer att fasa ut stödet till eldrivna stadsbussar, i syfte att främja elektrifieringen av kollektivtrafikens övriga delar.

Enligt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har nämligen stödet till stadselbussar spelat ut sin roll.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Arkivbild. Foto: Wiktor Nummelin / TT

– Förändringen av elbusspremien handlar om att bedriva en effektiv klimatpolitik och fokusera stödet där det har störst potential att bidra till elektrifieringen av transportsektorn och minska utsläppen av växthusgaser, säger Pourmokhtari, i ett pressmeddelande.

Ändrar fokus

Mot bakgrund av detta riktar man därför nu om premien och från och med 1 augusti fasas stödet till stadselbussar ut. Detta görs till förmån för bussar som används inom ett län för förortstrafik, expressbussar som används för trafik mellan län samt turistbussar.

Premien har tidigare inneburit att aktörer som bedriver kollektivtrafik med eldrivna bussar har fått tillbaka delar av inköpskostnaderna för nya dessa.

Regeringen meddelar dock att de som redan har beställt en stadselbuss, under förutsättningen att få stöd, fortfarande ska kunna få stödet utbetalat.

Beslutet har skapat debatter och har från vissa håll mötts av hård kritik. Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik har i en skrivelse rasat mot beskedet där man framhåller att åtgärden kommer kosta landets myndigheter för kollektivtrafik uppemot 100 miljoner kronor i form av uteblivet stöd.

Om elbusspremien

Elbusspremien är ett statligt stöd för aktörer som bedriver kollektivtrafik och syftar i att befrämja en mer miljövänlig trafik.

Stödet har inneburit att bland annat kommuner kunnat få upp till 20 procent av elbussens inköpspris.

Bussarna står för en stor del av Sveriges kollektivtrafik, då drygt 50 procent av denna bedrivs med buss. I dag finns det omkring 14 000 bussar i yrkesmässig trafik på de svenska vägarna.

Källa: Energimyndigheten

Artikeltaggar

EnergimyndighetenKollektivtrafikÖrebro länPolitikRomina PourmokhtariTrafikUtsläpp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.