Nästa år blir det dyrare att åka buss i länet. Biljettpriserna höjs med hela 10 procent för att tackla ”ekonomiska utmaningar i regionen”. Samtidigt storsatsar Länstrafiken på fler och mer omfattande biljettkontroller.
Regionfullmäktige bestämde sig nyligen för att ge nämnderna, inklusive den avseende kollektivtrafiken, i uppdrag att höja avgifterna med 10 procent.
För gemene man kommer beslutet vara märkbart genom höjningar av biljettpriserna för Länstrafikens resor.
– Bakgrunden är att man ska försöka hantera ekonomiska utmaningar i regionen och då behövs en prisökning, för att få ekonomin i balans, säger kollektivtrafikchefen Fredrik Eliasson.
Många fuskåkare
Om höjningen om 10 procent görs över hela linjen av samtliga biljettyper är enligt Eliasson fortfarande oklart.
– Kollektivtrafiknämnden kommer att besluta om hur priserna ska höjas. Det kan bli en höjning rakt av, det vet vi inte än. Men det gäller att man höjer priserna utan att det påverkar resorna negativt, förklarar Eliasson och fortsätter:
– För resenärerna finns det andra faktorer som är viktigare än priset, till exempel hur ofta bussarna går.
Det är sedan tidigare också känt att Länstrafiken knutit avtal med en ny aktör för biljettkontrollverksamheten. I dag genomförs omkring 5 000 biljettkontroller i månaden i länets kollektivtrafik – det nya avtalet kommer innebära en tredubbling av denna siffra.
– Vi har upphandlat om en ny operatör för att utöka kontrollverksamheten. I första hand handlar det om att det är lite för många som inte betalar för sina resor, säger Eliasson.
”Ska hålla god ton”
Uppemot 200 stycken av de 5 000 biljettkontroller som görs leder till böter. Det är med andra ord ungefär 4 procent av resenärerna som fuskåker.
Kommer storsatsningen ge monetär utväxling tror du?
– Vi räknar med att det gör plus minus noll, vi kommer inte få tillbaka mer än vad som satsas. Men vi tror att det kommer att skapa en högre betalningsmoral och en tryggare miljö för resenärerna, svarar Eliasson.
Tidningen ställer också frågan gällande kontrollanternas attityd, vilken av många kan uppfattas vara nonchalant, om man på något vis kommer att utbilda kontrollanterna i exempelvis uppträdandet gentemot resenärer.
– Ja, det är en strävan att de ska vara en hjälp för resenärerna. Tanken är att de ska hålla en god ton och ha ett trevligt sätt, avslutar Eliasson.
Dyrare bussresor ska lösa regionalt miljardunderskottRegeringen slopar stödet till eldrivna stadsbussar