Hoppa till huvudinnehållet

Pehrson öppnar för att ändra ordningslagen: ”Vi har ett nytt Sverige”

Publicerad:
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L). Foto: Ali Lorestani/TT

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) öppnar för att ändra ordningslagen för att stoppa sammankomster där koraner bränns.

När lagen togs fram var det en annan värld och ett annat Sverige, säger han.

Regeringen har hållit låg profil efter de kraftiga fördömanden, och bitvis hotfulla retorik, som strömmat ut från delar av den muslimska världen efter den senaste koranskändningen i Stockholm.

Likaså har man varit förtegen kring hur man arbetar för att Sveriges säkerhetsläge inte ska försämras ytterligare.

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) säger att regeringen för dialog med berörda länder och trossamfund.

Vi för fram våra synpunkter om att det i Sverige råder både religionsfrihet och yttrandefrihet, och det budskapet tycker vi går fram på ett bra sätt. Men vi vet också att situationen vi befinner oss i utnyttjas av krafter som vill Sverige allt annat än väl.

"Komplexa hot"

Samtidigt öppnar han för att ändra i ordningslagen för att kunna stoppa allmänna sammankomster i syfte att bränna koraner.

Om det finns risk att det blir stökigt och att det krossas glasrutor kan man säga nej, men man kan inte göra samma övervägande om det finns bredare, vassare och mer komplexa hot mot rikets säkerhet, så som det i dag är reglerat. Det är klart att det är viktigt att man tittar på den här frågan.

Sedan tidigare finns en beredning som tittar på frågan om en ändrad ordningslag, något Liberalerna alltså ställer sig bakom. Den nuvarande lagen, säger han, togs fram för "en annan värld och ett annat Sverige".

VI kan konstatera, när vi lyssnar på myndigheterna som har agerat de senaste dagarna tillsammans med regeringen, att det finns en oro för andra typer av händelser med större magnitud, och detta bör också kunna vara en sak man utreder om man ska kunna ändra.

"Välkommen till Sverige"

Att det även inom landets gränser finns, som han uttrycker det, "svåra vanföreställningar" om att svenska staten kidnappar muslimska barn och står bakom koranbränningar ser han till viss del som ett integrationsproblem.

Sverige, säger han, måste bli bättre på att förklara hur ett samhälle kan kombinera religionsfrihet och yttrandefrihet.

Vi har gett skydd till människor som har flytt hit som tror på islam, vi är ett öppet tolerant land, men vi står också upp för yttrandefriheten – och då kan det skava. Hör och häpna, människor säger saker man blir upprörd över. Välkommen till Sverige, det är så det funkar.

Artikeltaggar

Johan PehrsonLagstiftningLiberalernaÖrebro länPolitikSäkerhetSverige

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.