Hoppa till huvudinnehållet

Gullspångslaxens väg genom Degerfors strandad tills vidare

Publicerad:
I dag finns förutsättningar för anläggandet av en fiskväg förbi kraftstationen i Degerfors. Det är dock än så länge flera omständigheter som hindrar byggnation.
I dag finns förutsättningar för anläggandet av en fiskväg förbi kraftstationen i Degerfors. Det är dock än så länge flera omständigheter som hindrar byggnation. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Idén om en fiskväg för Gullspångslaxen i Degerfors får fäste. En förstudie visar att den går att bygga, men ett regeringsbeslut bromsar projektet.

Det är sedan tidigare känt att Degerfors kommun beviljats bidrag för en förstudie gällande fiskväg förbi ortens kraftstation.

Projektet har varit ämne för debatt under flera år och syftet är att skapa bättre förutsättningar för den unika Gullspångslaxen.

Insjölaxen finns i Gullspångsälvens vattensystem, där Letälven också ingår.

Gullspångslax i Gullspång.
Gullspångslax i Gullspång. Foto: Anders Hanson

Premisserna är något grumliga. Många aktörer är inblandade men i grund och botten är frågan en del av EU:s Vattendirektiv. I Sverige har direktivet tagit form genom en nationell plan för omprövning av vattenkraften, som innebär att kraftverken ska förses med moderna och mer hållbara miljövillkor.

– Alla Sveriges vattenkraftverk ska omprövas. Det ingår i den nationella planen för omprövning av miljövillkoren, förklarar Degerfors kommuns miljöstrateg Malin Björn.

Regeringsbeslut bromsar

Att Rysslands invasion av Ukraina skulle sätta stopp för en tilltänkt fiskväg i Degerfors var det kanske ingen som på förhand och med bästa inbillningsförmåga hade kunnat dikta ihop. Men så är ändå fallet.

Omprövningarna av kraftverken är en stor apparat. Arbetet hos landets mark- och miljödomstolar samt länsstyrelser är omfattande och åtgärderna som behöver vidtas kräver rikliga resurser. Det påverkar i sin tur kraftverkens förmåga att bidra till ett robust elsystem.

Då och nu rådande energikris fick därför regeringen att i vintras flytta fram ansökningsdatumen för omprövningarna ett år. I klarspråk innebär det att fiskvägen och egentligen alla typer av åtgärder förskjutits till nästa år.

”Enligt den reviderade planen för omprövning av vattenkraften ska Degerfors kraftverk och övriga kraftverk i närområdet prövas 1 februari 2024”, skriver Daniel Bergdahl, vattenvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Örebro, i ett mejl till redaktionen.

I Degerfors är det i sin tur Fortum som ansöker om åtgärder såsom en fiskväg.

”Då ska verksamhetsutövarna ha skickat in sina ansökningar till mark- och miljödomstolen som sen avgör vilka åtgärder som ska göras vid respektive kraftverk för att de ska anses ha moderna miljövillkor. Sökande avgör vilka åtgärder de kommer ansöka om och sen är det domstolen som avgör villkoren i en kommande miljödom”, fortsätter Bergdahl.

Kan dröja flera år

Förstudien är hur som helst klar och enligt konsult- och entreprenadbolaget Vattenbyggnad i Sverige AB är byggnationen av en fiskväg förbi Degerfors kraftstation möjlig.

Planritning för den tilltänkta fiskvägen i Degerfors.
Planritning för den tilltänkta fiskvägen i Degerfors. Foto: Vattenbyggnad i Sverige AB

”Tekniska förutsättningar för fiskväg vid Degerfors kraftverk är ovanligt komplexa. Upprättat förslag bedöms i nuläget som genomförbart, men kräver ytterligare utredning avseende påverkan på befintliga bergtunnlar med mera”, skriver bolaget i förstudiens sammanfattning.

I juni drog kommunens miljö- och samhällsbyggnadsavdelning, i vilken Malin Björn ingår, slutsatsen att föreslagen fiskpassage är planenlig. Man höjde samtidigt ett varningens finger för eventuell järnförorening av marken kring kraftstationen, men uppger också att det sedan tidigare inte finns några uppgifter som skulle tala för det.

Malin Björn, miljöstrateg i Degerfors kommun.
Malin Björn, miljöstrateg i Degerfors kommun. Foto: Love Tallmyren

Malin Björn menar att det finns fog för en fiskväg, men klargör också att en färdigställd sådan kan låta vänta på sig.

– I dag är det mest ett förslag, Fortum äger kraftstationen och det är de som avgör om de vill ansöka om en sådan åtgärd. Det hade varit trevligt om den byggs ovanför marken så att man kan se den, säger hon.

Realistiskt sett, när tror du att en fiskväg kan stå klar?

– Det beror på hur mycket det överklagas, det tar några år att bygga den också. 2030 kanske, men det är svårt att säga, avslutar Björn.

Artikeltaggar

ÅtgärderBrott, lag och rättDegerforsDegerfors kommun (org)EUFortumGullspångsälvenMalin BjörnMiljöÖrebroÖverklagandenVattenkraft

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.