Hoppa till huvudinnehållet

Skinande retrobilar på Björneborgsträffen: ”Jag är nästan uppväxt i en Opel”

Publicerad:
Björneborgsträffen 2023 i Folkets park
Björneborgsträffen 2023 i Folkets park Foto: Lucy Aho

Glänsande bilar, glada människor och skinande sol sammanfattar lördagens Björneborgsträff. NKP var på plats för att prata med arrangörer, utställare och besökare.

– Folk kommer hit och tittar på de här nostalgibilarna och det väcker minnen hos många, säger Hans Hilding, arrangemangets konferencier.

På lördagen är Folkets park i Björneborg fyllt av europeiska bilar från olika årgångar. Ur högtalarna ljuder svenska klassiker, två kiosker är i gång och lyckohjulet snurrar. Besökare och utställare traskar runt på området för att ta sig en titt på fordonen som glänser i det starka solskenet. Folkparken används i sin fulla rätt och stämningen är på topp.

De utställda bilarna är uppdelade i olika klasser och under dagen ska en vinnare i varje klass röstas fram. De allra äldsta bilarna tävlar i klassen ”upp till 50-talet” och annars är klasserna uppdelade i årtionden fram till 90-talet.

På framrutan på varje bil ligger en röstsedel där man kan se vilken klass bilen tävlar i och vilket nummer man ska fylla i om man vill rösta på den. Utöver det framkommer också årgång, modell och namnet på utställaren.
På framrutan på varje bil ligger en röstsedel där man kan se vilken klass bilen tävlar i och vilket nummer man ska fylla i om man vill rösta på den. Utöver det framkommer också årgång, modell och namnet på utställaren. Foto: Lucy Aho

En av utställarna är Lasse Mäenpää från Åtorp. Han ställer ut sin blåa Opel som fick Folkets park-pris i fjol.

– Mina föräldrar hade en Opel så jag är uppväxt med det, berättar Lasse Mäenpää men rättar sig sen.

– Jag är nästan uppväxt i en Opel, säger han och skrattar.

Han berättar att han ägt bilen i fyra år och att han köpte den mer eller mindre färdigrenoverad. En unik detalj med bilen är att den har kvar sin originaltaklucka från 60-talet.

– Opel var ju en vanlig bil förr. Men med åren är det många som har har rostat bort eller gått på export, berättar Lasse.

Foto: Lucy Aho

En annan utställare är 17-årige Oscar Andersson från Degerfors. Han ställer ut sin A-traktor i 90-talsklassen som han berättar att han köpt för egna pengar. Bilintresset har han ärvt från sin pappa.

– Farsan är också väldigt intresserad av bilar, säger han.

17-årige Oscar Andersson (tredje från vänster) ställer ut sin röda Volvo i 90-talsklassen. Som sällskap har han tagit med sig vännerna Hampus Melanen, Milton Hägerlund och Noah Österberg.
17-årige Oscar Andersson (tredje från vänster) ställer ut sin röda Volvo i 90-talsklassen. Som sällskap har han tagit med sig vännerna Hampus Melanen, Milton Hägerlund och Noah Österberg. Foto: Lucy Aho

Före detta bokhandlaren, Bo Wennström är en av de som kommit till parken för att titta på bilarna. Hans personliga favoriter är en gul Austin Cooper S och en grön Landrover.

– Det är jätteroligt att vara här. Det är en så fin park och det finns massa fantastiska bilar, säger Bo Wennström.

När han får frågan om han varit på Björneborgsträffen tidigare förklarar han att han inte kunnat ta sig iväg särskilt många gånger eftersom han hållit bokhandeln öppen på lördagarna.

– Men nu är jag en lycklig pensionär, avslutar han med ett leende.

Före detta bokhandlaren Bo Wennström går tipspromenaden som sitter uppe i området. Han berättar att frågorna inte är bilrelaterade utan mest handlar om vilka år olika popgrupper startade.
Före detta bokhandlaren Bo Wennström går tipspromenaden som sitter uppe i området. Han berättar att frågorna inte är bilrelaterade utan mest handlar om vilka år olika popgrupper startade. Foto: Lucy Aho

Det är Hans Hilding som är konferencier under dagen. Han har tidigare jobbat i Folkets park och var med och startade upp Björneborgsträffen för ett tjugotal år sedan. Då ställdes både amerikanska och europeiska bilar ut samma på dag men det visade sig att intresset för att ställa ut var stort och för att alla skulle få plats delade man upp dagen i två – en dag för europeiska bilar och en för amerikanska.

– Det är flera som kommer tillbaka varje år. Men den här gången har jag sett många nya, säger Hans Hilding.

Anna-Lena Olausson och Gunilla Hilding har hjälpt till under bilträffarna i många år. De har båda en 50-talsinspirerad utstyrsel och tycker att fler borde klä sig tidsenligt.
Anna-Lena Olausson och Gunilla Hilding har hjälpt till under bilträffarna i många år. De har båda en 50-talsinspirerad utstyrsel och tycker att fler borde klä sig tidsenligt. Foto: Lucy Aho
 • Jens Andersson ställer fram sin gula Austin Cooper S som röstades fram till förra årets vinnare i 60-talsklassen. Bilen som han renoverat själv är en kopia av en bil som Picko Troberg tävlade med på 70-talet. Tittar man noga kan man se spåren av en autograf från Picko Troberg själv.
  Jens Andersson ställer fram sin gula Austin Cooper S som röstades fram till förra årets vinnare i 60-talsklassen. Bilen som han renoverat själv är en kopia av en bil som Picko T… Foto: Lucy Aho
 • Priserna som delas ut är sponsrade av Retrovågen.
  Priserna som delas ut är sponsrade av Retrovågen. Foto: Lucy Aho
 • Patrik Falkman kör in i parken på sin Harley Davidsson.
  Patrik Falkman kör in i parken på sin Harley Davidsson. Foto: Lucy Aho
 • Bilarna passar in i den gamla folkparken från 1939.
  Bilarna passar in i den gamla folkparken från 1939. Foto: Lucy Aho
 • En Rolls-Royce från 70-talet.
  En Rolls-Royce från 70-talet. Foto: Lucy Aho
 • Bilar av olika märken, modeller och årgångar fanns representerade under dagen.
  Bilar av olika märken, modeller och årgångar fanns representerade under dagen. Foto: Lucy Aho
 • Folkparken utnyttjades till sin fulla rätt. Båda kioskerna var öppna så folk kunde köpa mat, glass och dricka.
  Folkparken utnyttjades till sin fulla rätt. Båda kioskerna var öppna så folk kunde köpa mat, glass och dricka. Foto: Lucy Aho
 • Folk köar för att köpa hamburgare och läsk.
  Folk köar för att köpa hamburgare och läsk. Foto: Lucy Aho

Artikeltaggar

A-traktorBilburen ungdomBjörneborgBo WennströmDegerforsFordonGlassHans HildingNKPOpelParkerRolls-RoyceSamhälleTipspromenaderVolvo cars

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.