Hoppa till huvudinnehållet

Hemliga rum: Karlskogas undergång är nära

Publicerad:
Undergången i Karlskoga är byggd för att skapa en optisk synvilla.
Undergången i Karlskoga är byggd för att skapa en optisk synvilla. Foto: Kajsa Juslin

Hemliga rum och bortglömda platser finns det överallt och mycket närmre än vad de flesta tror. Faktum är att det finns flera i centrala Karlskoga. Undergången är nära och praktiskt taget under näsan på oss i Folkets hus.

– De som var barn på den tiden kommer nog fortfarande ihåg undergången, säger Magnus Ahlberg.

När Folkets hus invigdes 1953 öppnades också varuhuset, Aveny i september. I två våningar kunde karlskogingarna botanisera bland husgeråd, möbler, hemtextilier, hattar, kläder och skor. I glasmontrar med tidstypiska trädetaljer låg varor som handskar och handväskor på rad. Det var modernt, stort och ett mycket populärt varuhus.

– Här var den nedre våningen av Aveny , säger Magnus Ahlberg, förvaltningschef för kultur- och fritid, medan han låser upp dörren till festlokalen Källaren.

Idag finns det inga spår av det tidigare varuhuset. Bord och stolar står prydligt uppställda och rummet väntar på sitt nästa evenemang.

Kungsvägen ovan mark.
Kungsvägen ovan mark. Foto: Kajsa Juslin

– Här är det många som har haft kul på fest, disco och ibland har det varit nattklubb, säger Magnus Ahlberg medan han går med snabba steg över det nybonade golvet som skiner i lampljuset.

På den nedre våningen kunde kunderna bland annat hitta porslin och glasartiklar men cirka sex år efter öppnande behövde varuhuset växa. Då tillkom fler avdelningar för kläder och skor på andra sidan Kungsvägen, mittemot varuhusets lokaler i Folkets hus.

Annons från tidning Bakladdaren 1960
Annons från tidning Bakladdaren 1960 Foto: Karlskoga Kommun

Magnus Ahlberg tar på nytt fram nyckelknippan och stannar vid en dörr längst bort i festlokalen. När dörren öppnas är det som att kliva in i vilket förråd som helst. Doften av källare fyller näsborrarna och ögat vet inte riktigt var det ska vila. Här förvaras allt och lite till.

– Här är sportföreningarnas lilla bingokrypin för tillfället, säger Ahlberg.

Längst bort i festlokalen finns dörren till den numer hemliga gången.
Längst bort i festlokalen finns dörren till den numer hemliga gången. Foto: Kajsa Juslin

För att kunderna skulle slippa gå ut ur varuhuset för att nå de nya avdelningarna gjordes något lite raffinerat och modernt. Med parollen ”Gång på gång” gjordes det reklam för den nya underjordiska tunneln som byggdes för att förbinda det befintliga varuhuset med sina nya avdelningar.

– Nu står vi utanför huset, berättar Magnus Ahlberg.

Den underjordiska gången ligger i en sned vinkel under Kungsvägen. Inga yttre ljud hörs och det är nästan lite mystiskt tyst så när som på det elektriska ljudet från lysrören i taket som surrar enträget.

– I resten av huset skakar det så fort en lastbil åker förbi men här är det helt tyst.

Magnus Ahlberg, förvaltningschef för kultur- och fritid, kan det mesta om byggnaden han arbetar i.
Magnus Ahlberg, förvaltningschef för kultur- och fritid, kan det mesta om byggnaden han arbetar i. Foto: Kajsa Juslin

Undergången, eller gångtunneln, är byggd för att ge kunderna en optisk illusion om att den inte är så lång som den egentlig är. Gången vinklar sig och sluttar lite uppåt och vid första klivet in gången finns i dess nuvarande tillstånd inget som ger intrycket av att det är en lång gång.

– Då när det begav sig fanns det grunda montrar med skyltfönster utmed väggarna, berättar Magnus Ahlberg.

Vad som fanns i gången som var mycket populärt var en fotoautomat.

– Det är många bilder till pass, körkort och kompisar som tagits här.

Efter en tävling avgjordes det att gångtunneln kort och gott skulle heta Gången*
Efter en tävling avgjordes det att gångtunneln kort och gott skulle heta Gången* Foto: Kajsa Juslin

Vid jul lade varuhuset extra krut på att göra gången tilltalande för sina kunder.

– Det var en speciell julskyltning här varje jul som man på skyltsöndagen avslöjade genom att riva bort pappret från fönstren. Det var lite som NK:s julskyltning är idag fast i Karlskoga.

Tunnelns svarta linoleumgolv med vitspräckligt mönster är lite ojämnt och ser ut att vara vältrampat från när det begav sig. Gångtunneln har i dag ett abrupt slut.

– Nu kommer man inte längre in eller ut utan det är igensatt från utsidan, säger Magnus Ahlberg.

Varuhusets nya avdelningar låg i det som bland annat i dag är LPD office-lokaler. Ena väggen vid tunnelns slut är av betong och armeringsjärn sticker ut högst upp.

Där Magnus Alhberg står börjar gången under gatan.
Där Magnus Alhberg står börjar gången under gatan. Foto: Kajsa Juslin

– Bakom här, säger Magnus Ahlberg och pekar mot väggen, låg Nordeas bankvalv. Så det är nog bra att de murade igen.

Från utsidan syns inga tecken som kan skvallra om att det gått skytteltrafik av kunder mellan husen. Så småningom blev Aveny, Domus och 1974 flyttade verksamheten från Folkets hus och de övriga lokalerna på Kungsvägen till det nybyggda, K-center eller Kulanhuset.

– Sedan dess har inte gången använts till annat än förråd, berättar Magnus Ahlberg.

Fotnot: Tidskriften, Tidvis, nr 2022, text om Aveny av Katarina Winter.

Artikeltaggar

HandelHistoriaKarlskogaKläderKungsvägenMagnus AhlbergMöblerNordeaSkorVaruhus

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.