Hoppa till huvudinnehållet

Hedrade minne av revyprofil med prisutdelning och skratt

Publicerad:
Prisutdelning för Stig Ernst Söderkvist-medaljerna.
Prisutdelning för Stig Ernst Söderkvist-medaljerna. Foto: Privat

För att hedra minnet av Stig Söderqvist, som var en av de som var med och startade Gôrskôj år 1996, har de sedan några år tillbaka medverkat i Stig Ernst soarén.

Varje år delar minnesfonden ut stipendium vartannat år och medaljer det andra året.

I år delades det ut tre revymedaljer ”I revyns tjänst”, i samband med revysoarén ”På hemmaplan” i Horndal i Dalarna i slutet av juli.

De tre som tilldelades årets Stig Ernst Söderkvist-medaljer var Lasse Kjell från Uddevalla som debuterade inom revy 1972 och har hunnit varit med i över 40 produktioner både som skådespelare, regissör, producent och manusförfattare innan han valde att kliva av scenen för cirka 10 år sedan.

Claes och Berit Grebnö från Sundsvall tog emot sina medaljer på plats i Dalarna.
Claes och Berit Grebnö från Sundsvall tog emot sina medaljer på plats i Dalarna. Foto: Privat

De andra två som tilldelades medaljer var Berit och Claes Grebnö från Sundsvall, som är två av den svenska lokalrevyns stora profiler, enligt motiveringen. De debuterade i Elis Ågrens revyer i Sundsvall under 1960-talet. Det var även genom revyn de träffades och blev senare även ett par. Från 1890 fram till deras sista revy 2008 var de också revyns producenter och Sundsvallsrevyn var under de åren Sveriges största.

Tillsammans har de vunnit flera Revy-SM, och Berit har även fått utmärkelsen Povels Penna och Claes nominerats till privatteatrarnas pris Guldmasken.

Sju medaljer

Med årets medaljer har det sammanlagt delats ut sju medaljer.

Utöver prisutdelningen bjöd årets föreställning på skratt, musik och några tillbakablickar på Stig Söderkvists långa revykarriär med Lars Hjertner och Mats Eklund som Ciceroner, därefter medverkade Gôrskôjs ensemblen tillsammans med Mia Ringblom-Hjertner och Agnes Hjertner.

Minnesfonden grundades av Anette och Per Jakobsson, Britt Larsson och Rolf Larsson.

Artikeltaggar

DalarnaLars HjertnerMedaljerNöje/KulturPer JakobssonPrisutdelningarRevyerSkådespelareStig SöderqvistSundsvallUddevalla

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.