Hoppa till huvudinnehållet

Bats jagar guld i junior-SM – och revansch efter förra årets rysarfinal

Publicerad:
Linus Ritzén, Lukas "Laxen" Lindström, Gustav Öijen och Alex Blad har viktiga roller i slutspelet då pitchningen kan få mycket stor betydelse.
Linus Ritzén, Lukas "Laxen" Lindström, Gustav Öijen och Alex Blad har viktiga roller i slutspelet då pitchningen kan få mycket stor betydelse. Foto: Tomas Nilsson

Karlskoga Bats juniorer jagar SM-guld. Och revansch för förra årets finalförlust.

– Vårt mål under hela säsongen har varit att bli mästare, säger coachen P-A Blad inför helgens slutspel i Stockholm.

I fjol bjöds Rättvik på mycket tufft motstånd i finalen.

– Det var en fantastiskt välspelad match, minns Blads coachkollega Olle Öijen.

– Det krävdes extra innings för att avgöra. Även om våra spelare förstås var besvikna över att förlora en så jämn och tät match kunde de lämna den rakryggade och stolta över sina prestationer, fortsätter han.

Ungt juniorlag

Bats har ett ungt juniorlag. Endast en spelare gör sitt sista år som junior, två spelare har ett år kvar som juniorer efter den här säsongen.

Till slutspelet kommer samtliga i truppen att vara med.

– Vi har tagit oss till slutspelet genom en stark och bred trupp. Då är det självklart för oss att alla ska vara med nu också, säger Öijen.

Att laget ska coachas med siktet på att försöka ta guld är det ingen tvekan om.

Alla har viktiga roller

Blad och Öijen är överens:

– Alla har viktiga roller, i olika former. Det handlar inte bara om att prestera spelmässigt. Det är också viktigt att vara peppande och stöttande mot sina lagkompisar. Även den som kanske inte får spela så mycket kommer ha nytta av det här slutspelet, se och lära och använda sig av det längre fram då vi hoppas att även framöver vara med i slutspel.

I grundserien visade sig laget vara bäst och tog hem förstaplatsen efter att ha vunnit 13 matcher och förlorat endast tre.

Det stärker tron inom truppen att det kan bli ett mycket roligt slutspel.

Vägen till final

För att nå den hägrande finalen på söndagseftermiddagen krävs att Leksand och Stockholm slås ut under lördagen.

Under söndagen kommer även en match om tredje pris att spelas.

Övriga lag i slutspelet är Rättvik och Sundbyberg.

Pitchningen

Coacherna är överens om att lagets pitchers får avgörande roller.

– Det gäller att matcha laget så man har sina bästa pitchers kvar inför finalen samtidigt som man måste förstås måste se till att vinna matcherna på vägen dit. Det handlar om att ingen får göra fler än 100 pitch på en helg, säger Blad.

På papperet har Bats ligans två bästa i den här rollen: Gustav Öijen och Linus Ritzén.

– Även bakom dessa har vi det väl förspänt. Men, det handlar om att prestera som bäst när det krävs som mest. Det kan räcka att vi har en sämre dag medan något annat lag presterar på toppen av sin förmåga; då vinner vi inte.

Flera i truppen har redan provat spel i elitserien med A-laget. Förhoppningen i klubben är att juniorlaget längre fram ska bidra med många spelare som kan vara med och konkurrera mot övriga eliten i Sverige på seniorsidan.

Bats tog JSM-silver med guldsmak: ”Kanske bästa juniormatchen i svensk historia”Batsspelare startade i Sveriges finalkross – slog Litauen med 18–0Batsjuniorer spelar EM-kval i Schweiz: ”Vi ska vinna”Fyra från Karlskoga i juniorlandslaget – JEM-slutspel hägrar

Artikeltaggar

BasebollKarlskoga Bats

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.