Hoppa till huvudinnehållet

Oklara riktlinjer vid förskoleplacering: ”De bryter mot sina egna rutiner”

Publicerad:
Oklara riktlinjer när det kommer till förskoleplacering i Karlskoga kommun. Arkivbild.
Oklara riktlinjer när det kommer till förskoleplacering i Karlskoga kommun. Arkivbild. Foto: Håkon Mosvold

En pappa i Karlskoga är besviken på förskoleplaceringen för sin dotter och menar att kommunen bryter mot sina egna rutiner och riktlinjer.

– Kommunen kan inte ha följt sina egna rutiner, säger pappan Tobias Söderberg.

Tobias Söderberg bor i Karlskoga med sin ettåriga dotter Alice. I höst är det dags för Alice att börja förskola, något som vanligtvis är en spännande och rolig tid i såväl barnets som föräldrarnas liv. Riktigt så blev inte fallet för familjen och pappa Tobias är besviken över hur placeringsrutinerna för en förskoleplats i Karlskoga kommun ser ut.

– De bryter mot sina egna rutiner, och även de lagstadgade punkterna som finns, säger Tobias som lagt ned mycket tid på att få reda på hur processen egentligen ser ut.

Motivering

Informationen nådde Tobias när han, efter erbjudande om förskoleplacering till Alice, försökte få en motivering till beslutet då dottern fick en plats på en annan förskola än den familjen önskat.

– Det tog lång tid och mycket slit för att få en någorlunda form av motivering. Ansvariga menade vid första kontakt att beslutet är taget utan grunder, så jag beslutade mig för att begära ut allt underlag, berättar Tobias och fortsätter:

– I underlaget framkom det att kommunen inte kan ha följt sina egna rutiner, men efter kontakt med handläggare på socialförvaltningen menar de på att allt har skötts korrekt.

Tobias kontaktade då rektorn för den förskola familjen önskat, och fick då skriftligt svar som styrker att kommunen inte har skött placeringen korrekt och att de brutit mot sina egna rutiner.

Fyra månader

I Karlskoga kommun kan man stå i kö till förskola i fyra månader innan det önskade placeringsdatumet. Sedan finns det fyra punkter som beslutet ska grundas i, nämligen barnets ködatum, barngruppens storlek och sammansättning, vårdnadshavares önskemål om specifik förskola och barnets folkbokföringsadress, utan inbördes ordning.

I den motivering Tobias mottog efter förfrågan till kommunen skriver tillförordnad förskolechef, att om två barn har samma ködatum erbjuds det barnet med tidigast födelsedatum platsen, något som inte finns med som kriterier på kommunens hemsida.

– Redan där säger de emot sig själva, menar Tobias.

Sveriges lag

Enligt svensk lag ska varje kommun ta hänsyn till tre punkter vid förskoleplacering, i övrigt får kommunerna själva sätta kriterier och rutiner.

De punkter som behöver finnas med är att hänsyn ska tas till att barngrupper har lämplig sammansättning och storlek, att vårdnadshavares önskemål tas i beaktande och att en placering ska ske så nära barnets hem som möjligt om inga särskilda önskemål finns.

Fyra punkter ska beslutsfattningen kring förskoleplacering grundas på. Akrivbild.
Fyra punkter ska beslutsfattningen kring förskoleplacering grundas på. Akrivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

– Det är inte möjligt för en vårdnadshavare att överklaga ett beslut om förskoleplacering, vilket gör det extra svårt att få rätt i en sådan här situation, berättar Tobias.

Barnrättskommun

Karlskoga kommun är även en så kallad barnrättskommun vilket innebär att barnens bästa ska sättas i första rummet. Unicef förklarar att ”metoden barnrättskommun är ett verktyg för kommuner att implementera barnkonventionen så att den genomsyrar hela verksamheten”.

Ett av de fem stegen i barnkonventionens handlingsplan för en barnrättskommun är att barnets bästa alltid ska beaktats, vilket Karlskoga kommun inte följer sett till placeringsrutiner till förskola sett till det underlag Karlskoga Tidning-Kuriren tagit del av.

När vi pratar med ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Anneli Bramvehl (M), är hon medveten om situationen men menar på att politikerna inte har något med handläggningen att göra, och att hon inte kan uttala sig mer om beslutet..

– Riktlinjerna som finns ska självklart följas, och det förutsätter vi att de gör, säger Bramvehl.

KT-Kuriren har försökt nå förvaltningschefen för skolförvaltningen, Anita Kettunen.

Artikeltaggar

Anneli BramvehlBarnBarnkonventionenFörskolorKarlskogaKarlskoga kommunMänskligtUnicef

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.