Hoppa till huvudinnehållet

Söders utspel om Pride fördöms av regeringen

Publicerad:
Björn Söder (SD), till höger, är riksdagsledamot sedan 2010. Arkivbild.
Björn Söder (SD), till höger, är riksdagsledamot sedan 2010. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder påstår att Priderörelsen har kopplingar till pedofili. Hans uttalande fördöms av flera regeringsföreträdare, däribland utrikesminister Tobias Billström (M).

"Björn Söders twittrande i kväll är föraktfullt, ovärdigt och fel. Han är skyldig en ursäkt till alla de som han svepande anklagar för helt fruktansvärda saker", skriver Billström på X, tidigare Twitter.

”Vilket makalöst dravel. Intolerans är osvenskt. I mitt Sverige får man älska vem man vill och vara den man är”, skriver arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Söder skrev under onsdagskvällen att han försvarar homo- och bisexuellas rättigheter. "Men jag kommer aldrig försvara Pride och dess nära – och numera legitima – kopplingar till pedofili och barns involvering i vuxnas sexuella värld", fortsatte han.

SD-ledamoten skrev även inlägg på X där han anklagade talmannen och statsministern för att legitimera pedofili. Han raderade sedan flera av inläggen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) kommenterar inte Söders uttalanden direkt, men har publicerat en bild på Instagram där han står vid regnbågsflaggan på balkongen till Sagerska palatset.

Kristersson skriver att han "har förstått att det finns de som är kritiska mot att jag denna vecka pryder Sagerska med regnbågsflaggan".

"Jag gör det för att uppmärksamma Pride och den här veckans betydelse för vårt öppna samhälle. Och betydelsen av att alla ska ha rätt att leva som den man är, och älska vem man vill. Och bli respekterad för det", skriver Kristersson vidare.

Niklas Svahn/TT

Artikeltaggar

Björn SöderJohan PehrsonModeraternaPolitikPriderörelsenSverigedemokraternaTalmannenTobias BillströmUlf Kristersson

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.