Hoppa till huvudinnehållet

Edvardsen om kravbilden i nya laget – och tron på Degerfors

Publicerad:
Linnéa Andersson
linnea.andersson@nwt.se
Den förre Degerforsspelaren Victor Edvardsen har ett förflutet i både Djurgården och IFK Göteborg. Arkivbild.
Den förre Degerforsspelaren Victor Edvardsen har ett förflutet i både Djurgården och IFK Göteborg. Arkivbild. Foto: EMMA WALLSKOG

Varför föll klubbvalet på Go Ahead Eagles – och vad tror Victor Edvardsen om Degerfors och krislaget IFK Göteborgs chanser i allsvenskan?

I en intervju med NWT berättar den målglada forwarden om åren i Djurgården och första tiden som utlandsproffs i Nederländerna.

Division 2-spel med Karlstad BK 2018.

Utlandsproffs i Nederländerna med Go Ahead Eagles 2023.

Victor Edvardsens karriär är inte en i mängden.

Självklara valet

När NWT når Edvardsen har han tillbringat drygt en månad i sitt nya hemland. Forwarden, som i ett öppet poddavsnitt med TuttoSvenskan berättade att en flytt till ett holländskt ”mittenlag” inte var aktuellt, förklarar varför klubbvalet trots det föll på bottenlaget Go Ahead Eagles.

– Jag hade lite olika tankar kring vad som hade kunnat passa mig bäst och inte. Det fanns andra klubbar som var intresserade men när klubben (Go Ahead Eagles) kom på bordet kändes det bäst för min del.

Victor Edvardsen kommer att spela i Go Ahead Eagles till 2026.
Victor Edvardsen kommer att spela i Go Ahead Eagles till 2026. Foto: Erik Pasman

Intressenter fanns även i Sverige, Arabländerna och Asien.

Valet att lämna Djurgården han anslöt till 2022, var dock självklart, menar han.

– Det var ett självklart val att flytta i och med hur utfallet i Djurgården blev. Jag fick inte spela så mycket som jag ville. När det började gå bättre och jag gjorde det jävligt bra och det fortfarande inte blev mer speltid, då blev det allt mer aktuellt.

Tiden i Djurgården

Den målglada forwarden, som hade en kanonsäsong i ryggen, hade stora förväntningar på sig inför sitt andra året i Djurgårdströjan.

Men det blev inte alls som han eller laget tänkt sig.

Speltiden var begränsad och han fick vänta till den 21 maj innan första bollen gick i mål.

Efter en tung vår började det spekuleras i att en eventuell flytt under sommaruppehållet för forwarden inte var omöjlig. Och i slutet av juni offentliggjordes det – Edvardsen skulle lämna Djurgården och flytta till Nederländerna och bottenlaget Go Ahead Eagles.

Trots ett tyngre andra år i Djurgården är han tacksam över tiden i Stockholmslaget.

– Det är jättemånga bra minnen därifrån, det var extremt det man fick uppleva. Hela allsvenska slutspelet och Europaspelet. Sedan blev väl inte det sista halvåret jättelyckat eller som varken jag hade tänkt eller hoppats på.

Victor Edvardsen noterades för elva mål första säsongen i Djurgården. Den andra säsongen blev betydligt målfattigare, då han enbart kom att noteras för två mål det halvåret. Arkivbild.
Victor Edvardsen noterades för elva mål första säsongen i Djurgården. Den andra säsongen blev betydligt målfattigare, då han enbart kom att noteras för två mål det halvåret. Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

”En plan internt”

Edvardsen och Go Ahead Eagles befinner sig just nu i en stenhård försäsongsträning inför premiären den 13 augusti på bortaplan mot AZ Alkmaar.

– Det har varit kul och spännande, det är mycket som är samma men skillnaden mot Sverige är mentaliteten i klubbarna, det är större krav än i Sverige. Den första månaden här har varit bra, man tar kliv varje dag.

Han berättar om första träningsmatchen med sitt nya lag.

– Det var en jävligt tempofylld match på en nivå jag aldrig spelat innan, eller kanske när vi spelade i Europa med Djurgården. Men att vara i det tempot varje match, det blir en skillnad.

Edvardsen hoppas för egen del att utlandsmiljön ska hjälpa honom att ta kliv i karriären – och givetvis att speltiden jämfört med den sista tiden i Djurgården ska bli större.

– Spela så mycket som möjligt och bli en bättre fotbollsspelare. Det kommer bli en härlig utmaning, det är ett bra lag jag har hamnat i.

Lagmässigt är målet att vara bättre än förra året då man landade på en 13:e plats.

– Vi har en plan internt. Men det gäller att utföra jobbet med, vara starka, vi har ett bra grundspel.

Tron på Degerfors och Blåvitt

Edvardsen, som spelade i det rödvita Degerforsstället i två år, har fortsatt bra koll på sitt gamla lag.

– Jag följer dem så ofta jag kan och tittar.

Victor Edvardsen spelade i Degerfors under två säsonger innan han lämnade för Djurgården 2022. Arkivbild.
Victor Edvardsen spelade i Degerfors under två säsonger innan han lämnade för Djurgården 2022. Arkivbild. Foto: Tommy Pedersen/TT

Den förre DIF-spelaren, som även har ett förflutet i just nu bottenplacerade IFK Göteborg, tror och hoppas att lagen ska klara sig kvar i allsvenskan utan att behöva kvala.

– De kommer ta sina poäng, tror jag. Det är ett tufft läge, jag som är både ”Blåvitt” och ”Degen” tror och hoppas att de ska klara sig.

Edvardsen vittne till läktarattacken: ”Det var små barn där”De tjänade mest i Degerfors IF

Artikeltaggar

DegerforsDegerfors IF HerrFotbollFotbollsallsvenskan 2023Go Ahead EaglesKarlstad BKNederländernaSportVictor Edvardsen

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.