Hoppa till huvudinnehållet

EU måste tala med Palestina!

Publicerad:
Demonstration för Palestina i Norge. Arkivbild.
Demonstration för Palestina i Norge. Arkivbild. Foto: Berit Roald

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

EU måste börja tala med Palestina, och mer specifikt med Hamas som styr i Gaza. Det menar Sven Kühn von Burgsdorff, avgående EU-ansvarig för de palestinska områdena. Hamas vann valet i Palestina 2006 – det enligt dåvarande valobservatören Carl Bildt dittills mest demokratiska valet någonsin i området – men den nya regeringen bojkottades och frystes sedan omedelbart ut av EU, utan att ha fått någon möjlighet att visa vad man ville åstadkomma.

Bland annat hindrades den nye biståndsministern, Atef Adwan, att besöka Sverige för att diskutera samarbete och utveckling. Adwan fick istället diskutera frågorna med tidigare statsministern Kåre Willoch i Norge – som ju inte är med i EU. Något som borde varit pinsamt för Sverige, med vår normalt hög svansföring i biståndsfrågor.

Hamas är terrorstämplat av USA, EU och någon handfull länder till – men inte av FN eller en stor majoritet av världens stater. Hamas är idag ett statsbärande parti, även om mandatet nu gått ut och nya val – både president- och parlamentsval – behövs i Palestina. Något som för övrigt den israeliska ockupationsmakten gjort allt för att stoppa. EU har dessutom, på oklara grunder, terrorstämplat inte bara Hamas utan i stort sett alla andra palestinska partier och organisationer också. Ett eventuellt nytt val riskerar därför att, om EU får besluta, bli ett näst intill enpartival med Fatah och kanske någon mer som enda deltagare. Inte är det väl en sådan ”demokrati” EU vill se i Palestina?

En ny EU-diplomat för Palestina måste se till att EU börjar tala med de folkvalda palestinska politikerna. Medan demokratin steg för steg nu monteras ner i Israel måste den räddas i Palestina. EU måste verka för nya palestinska val, och respektera valresultatet. Det ökade våldet från Israels soldater på Västbanken – där palestinier nu dödas i stort sett varje dag – måste stoppas, sanktioner och andra åtgärder införas mot Israel för att få slut på ockupation och markstölder och steg äntligen tas för att förverkliga FN:s beslut om en tvåstatslösning med Israel och Palestina tillsammans i fred.

Gunnar Olofsson, Borås Palestinagrupp

Artikeltaggar

Atef AdwanCarl BildtDemokratiEUFNGazaHamasIsraelKåre WillochPalestinaPolitikSanktionerSven Kühn von BurgsdorffVal