Hoppa till huvudinnehållet

Det lilla bryggeriet med den stora passionen

Publicerad:
Love Tallmyren
love.tallmyren@karlskogatidning.se
Karl-Johan Ericsson. Delägare och medgrundare Karlskoga Bryggeri.
Karl-Johan Ericsson. Delägare och medgrundare Karlskoga Bryggeri. Foto: Love Tallmyren

Obegränsad passion, snålt med tid. Karlskoga Bryggeri är förvisso litet till storleken, men här ryms en enorm entusiasm för den gyllene maltdrycken.

Karl-Johan Ericsson är en av sex delägare till ett av Karlskogas två ölbryggerier. Det var från början tänkt som en kortsiktig hobbyverksamhet och inget mer.

En hobbyverksamhet är det dock fortfarande. Åren har likväl gått, produkter har nått Systembolagets hyllor, Karlskoga Bryggeri och de drivande entusiasterna har blivit alltmer hemmastadda på den folkligt pittoreska Fabriksgatan.

Byggnadens nedervåning rymmer sällskap om 60 personer och enligt Karl-Johan brukar det vara fullsatt de gånger man har öppet, varje månads sista lördag.

Ölprovning hos Karlskoga bryggeri. Arkivbild.
Ölprovning hos Karlskoga bryggeri. Arkivbild. Foto: Roger Gleisner

Under årets grönskande halva anordnas också ”Sommar på bryggan”, trots att puben ligger ganska långt ifrån närmaste vattendrag.

– Det är ett smeknamn vi har på bryggeriet. En del blir besvikna på att det inte finns någon brygga, skrattar Karl-Johan.

Han berättar att man gärna hade slagit upp dörrarna mer ofta. Men gott om tid är det ont om.

– Hade vi haft mer tid så hade vi haft öppet oftare. Nu håller vi det på en nivå där glädjen finns kvar. Vi är fortfarande en seriös verksamhet som är driven av passion.

– Alla delägare är oavlönade och det är heller ingen ambition. Vi har efter några år slagit runt så att verksamheten går positivt, men det är marginellt.

Hobbyns charm

Att man för något år sedan fick in den egenframtagna ölsorten ”Karlskoga Brukslager” på Systembolaget är en viktig orsak till att bryggeriet lyckats hålla näsan ovanför vattenbrynet. Men det gjorde också mer plats åt entusiasmen för öl.

– Vi brygger lite men ofta. Mellan 20 och 200 liter per gång. Vi har ett 20-tal olika sorter som vi brygger och serverar då vi håller öppet.

I urvalet ingår både ljusa och mörka varianter – lager, ale och stout av olika slag och varje sort med en egen smakupplevelse.

Karl-Johan studerar juridik och sitter då ofta i bryggeriets lokaler.
Karl-Johan studerar juridik och sitter då ofta i bryggeriets lokaler. Foto: Love Tallmyren

Den experimentella biten tycks också vara det som fortfarande håller den lilla hobbyverksamheten Karlskoga Bryggeri vid liv, sju år efter grundandet.

– Jakten på den perfekta ölen är fortfarande central. Nån gång slår kanske alla parametrar in.

Finns den perfekta ölen?

– Den går inte att beskriva. Råvarorna är viktiga, det går inte att slarva om man är kräsen. Humle, malt och vatten måste vara av god kvalitet. Det har hänt många gånger att vi fått hälla ut öl, men besvikelserna och misslyckandena blir mer och mer sällan, svarar Karl-Johan.

Han funderar ett ögonblick och fortsätter:

– Det är väldigt kul när en bryggning blir bra. Dynamiken är också tjusningen med det hela.

Lakrits-öl

”Karlskoga Brukslager” finns i dag på tio Systembolag i Värmland. Frågan om vad som kan tänkas bli nästa kliv i verksamheten, om det ens finns, får ett trevande svar.

– Diskussionen är att få in fler sorter på Systembolaget. Främst en lakrits-stout som vi pysslat med. Så det hoppas jag på, men det krävs tid för att kunna skala upp i större volymer.

Karl-Johan ägnar mestadels av sin tid åt plugget och gör sista terminen på juristprogrammet i Örebro i höst. Vad som händer efter det är ovisst.

– Vi vet inte vart Karlskoga Bryggeri landar än, vi letar efter någon riktning. En juristexamen är svår att kombinera med bryggningen, det är kanske där det tar slut för min del. Jag tror och hoppas att det lever vidare i någon form, avslutar Karl-Johan.

Karl-Johan i baren på nedervåningen.
Karl-Johan i baren på nedervåningen. Foto: Love Tallmyren

Artikeltaggar

BryggerierKarlskogaMat och dryckSystembolagetVärmlands länÖlÖrebro

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.