Hoppa till huvudinnehållet

Folksam tipsar: Så skyddar du dig vid översvämning

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Varningar om extrema regnmängder skapar oroligheter bland invånare runt om i länet.

Hur ska man undvika översvämning och vad ska man tänka på vid liknande varningar?

Försäkringsbolaget Folksam tipsar hur man skyddar sina ägodelar.

Väderappen SMHI har varnat för extremt väder under de kommande dagarna med en röd varning i både Värmland- och Örebro län.

Varningen innebär en stor risk för kraftiga regnmängder som kan leda till översvämningar i både källare och dagvattensystem, som exempel.

Några av de som kommer att drabbas av översvämningar är villaägare, skriver försäkringsbolaget Folksam i ett pressmeddelande.

Orsak till skador

För villaägare är den främsta orsaken till skador att vatten trängt upp ur avloppsledningens golvbrunn inomhus. Det är också vanligt att vattnet strömmar in direkt i byggnaden från markytan genom ventiler, fönster, dörrar eller garageportar, speciellt dörrar, menar Folksam.

En tidigare undersökning visar att om man placerar sina värdesaker 50 centimeter upp från golvet undviker de flesta att få det skadat.

– För att undvika översvämning i källaren kan man som villaägare göra en hel del. Förutom att placera sina saker 50 centimeter från golvet är det även viktigt att rensa och se över dagvattenbrunnar runt huset, men även hängrännor, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

FolksamÖrebro länÖversvämningarSMHIVäderVärmlands länVattenVind

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.