Hoppa till huvudinnehållet

Sakrala turer i bygdens kyrkor: Visar upp 400-årigt silver

Publicerad:
Lina Nilsson och Sylvia Landgren plockar med kyrksilvret. Arkivbild.
Lina Nilsson och Sylvia Landgren plockar med kyrksilvret. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

I veckan kan den som är intresserad få en andlig upplevelse. Degerfors-Nysunds församling bjuder nämligen in till guidade visningar i socknens båda kyrkor.

De guidade turerna är något man anordnat vid flera tillfällen i sommar, vilket vi tidigare berättat om. I veckan är det dags igen och visningen av Nysunds kyrka i Åtorp, som hålls under tisdagen, står Sylvia Landgren för.

– Jag kommer att guida i kyrkan och berätta historien om den. Men den här gången ska vi också visa upp kyrksilvret och vissa textilier som annars inte ligger framme i kyrkan, berättar Landgren, kyrkvärd och inventarieansvarig.

Nysunds kyrka i Åtorp.
Nysunds kyrka i Åtorp. Foto: Kajsa Juslin

Varför är det speciellt?

– Silvret är mycket gammalt från 16- och 1700-tal. Tygerna är väl mest från 1800-talet tror jag. Jag har försökt ta reda på när de olika föremålen kom hit och vem som skänkte dem.

Har man något hum om vad det kan vara värt?

– Nej sånt här värderar vi inte på det viset, det är ovärderligt! Mycket av det är också försilvrad mässing så det är inte mycket att smälta ner.

Nymålad fasad

På frågan om varför man bör ta chansen att bli ledsagad runtom och inuti bygdens kyrkor svarar Landgren att föremålen och berättelserna har ett varaktigt värde.

– I och med att det inte görs så ofta borde man ta chansen och få se vad församlingsborna äger. För det är varken de förtroendevalda eller personal hos oss som äger något av det här utan det ägs av församlingen, förklarar Landgren.

– Så det är vi som ska se till att det hålls vid liv och bevaras för framtiden.

Under våren och sommaren har Degerfors kyrka fått ett nytt lager färg. Arkivbild.
Under våren och sommaren har Degerfors kyrka fått ett nytt lager färg. Arkivbild. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Degerfors kyrka visas upp på onsdag och då är det kyrkovaktmästaren Anders Berglund som drar i trådarna. Kyrkan har undergått underhållsarbete under sommaren då fasaden fått ett nytt lager med färg.

– Det ser ut att ha blivit väldigt fint, avslutar Landgren.

Till den sötsugnas stora fägnad kommer man i samband med turerna erbjuda möjligheten till fika i form av kladdkaka och våffla.

Senare i augusti håller man även i en kyrkogårdsvandring i Degerfors, då betydelsefulla gravar med koppling till bygdens historia blir ledmotivet.

Gå på guidade visningar i församlingens kyrkorKyrkan får rejält ansiktslyft - kan bli klart framåt semestern
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Artikeltaggar

ÅtorpDegerforsDegerfors kyrkaDegerfors-Nysunds församlingEtik och religionFörsamlingarHistoriaKyrkorNysunds kyrkaSylvia Landgren

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.