Hoppa till huvudinnehållet

Stortävling på Degerfors Golf – vinnaren gjorde en albatross

Publicerad:
Isak Eklund och Johannes Axell, Landeryds GK, delade på segern i Ligma Tours deltävling i Degerfors i fredags.
Isak Eklund och Johannes Axell, Landeryds GK, delade på segern i Ligma Tours deltävling i Degerfors i fredags. Foto: Degerfors Golf

I fredags spelades en deltävling av Ligma Tour hos Degerfors Golf, och vinnaren Johannes Axell slog till med en albatross på hål 12. En bedrift som förmodligen aldrig har hänt tidigare på banan.

En albatross innebär att man slutför ett hål på hela tre slag under par, och som i Axells fall genom två slag på ett par fem hål.

Degerfors Golfs vd och klubbchef Elisabeth Björn säger:

– Andra slaget var från 185 meter och han såg inte själv att bollen gick i kopp, utan det var dom i bollen före som såg det. Enno Sjölund, som spelat golf länge och som var med och bildade Degerfors Golf AB, har aldrig varit med om en albatross.

Stor tävling

Ligma Tour är en undertour till MoreGolf Mastercard Tour (den högsta nivån av proffstävlingar för herrar i Norden) och består av ett antal deltävlingar i Mellansverige.

För första gången hölls en av dem i Degerfors på fredagen, och för Degerfors Golf blev det en av de största tävlingarna som har spelats där.

Johannes Axell från Landeryds GK delade på segern med klubbkamraten Isak Eklund, som också blev bästa junior.

Johannes Axell efter hans albatross på hål 12.
Johannes Axell efter hans albatross på hål 12. Foto: Degerfors Golf

– Båda gick på 66 slag rond ett. Tyvärr tvingades vi bryta tävlingen rond två på grund av åska två gånger och valde sedan att bryta tävlingen, då vi inte skulle hinna spela klart innan mörkret kom, säger Elisabeth Björn.

36 hål

Tävlingen spelades i två ronder, alltså 36 hål totalt, och det dåliga vädret ställde till det för deltagarna, som bestod av såväl tidigare proffs som framtidsnamn.

Även en och annan hockeyprofil.

Alexander Deilert, som har gjort många säsonger i hockeyallsvenskan med framför allt AIK och Björklöven, var med och spelade.

34-åringen, som även gjort en säsong i BIK Karlskoga för tio år sedan och ett par säsonger i SHL, la av med hockey på grund av skada inför den här säsongen.

Alexander Deilert i Degerfors på fredagen.
Alexander Deilert i Degerfors på fredagen. Foto: Eric Hellqvist

Nu satsar han på golfen, som han har hållit på med ända sedan han var med i juniorlandslaget som ungdom.

Hur har det gått efter 18 hål?

– Nej, det var ingen bra runda alls. Banan är ganska utmanande och det gäller att vara bra från tee. Och det spelet har väl varit sådär i dag ändå, så jag skulle nog säga att det är det långa spelet som har svikit mig, säger Deilert när tidningen träffar honom efter de 18 första hålen.

Deilert avslutade hockeykarriären efter en hjärnskakning som han ådrog sig innan förra säsongen. Ett jobbigt beslut att ta, men fysiskt sett är han nästan helt återställd.

– Jag mår mycket bättre, det gör jag. Men det är fortfarande en liten bit kvar tills jag är helt återställd. Jag har inga problem med fysisk aktivitet och att göra saker som att träna och spela golf, men det är mer vardagliga saker och vardaglig stress som kanske ger mig lite symtom, säger Deilert, som gjorde sin åttonde tävling för året på fredagen.

Han deltar i Ligma Tour och Future Series, som är undertourer till MoreGolf Mastercard Tour.

– Det här är mitt första år som jag tävlar på väldigt, väldigt länge. Jag har en tolfteplacering som bäst, och efter den här rundan så har jag nog inte så jättebra chanser att placera mig topp tio i dag, säger han.

– Men för mig ser jag på det här som en erfarenhet. Att skaffa erfarenhet och gå ut och spela och tävla igen. Bli lite mer bekväm med att spela tävlingar, och jag får ju väldigt mycket svar på vad jag behöver bli bättre på när jag är ute så här. Det är väldigt annorlunda mot hockeyn, säger han med ett skratt.

Bra BIK-minnen

Deilert spelade som sagt en säsong i BIK, säsongen 2013/2014.

Hur minns du den tiden?

– Jag sa det till dom jag spelar med i dag som också frågade, att det var faktiskt ett av de roligaste åren jag har haft. Att spela i BIK är ju väldigt minnesvärt för mig, det var en väldigt speciell grupp med alla, Wessner och Thelander, du kan nämna hur många som helst.

– Man hade ju alltid mött BIK och hatat BIK, och sen efter att jag var i Karlskoga så hatade jag dom lika mycket som innan jag var där, haha. Så den enda gången jag har älskat dem är när jag har spelat där. Men det är så det ska vara också, det är så dom vill ha det och dom lyckas med det, säger Deilert, som fortfarande har kontakt med framför allt Daniel Wessner.

Då fredagens Ligma Tour avbröts innan alla hål spelats klart slutade Deilert en bit i från topp tio. Isak Eklund och Johannes Axell delade som sagt på förstaplatsen.

Båda var redan kvalificerade till Onsjö Open så det delades inte ut något wildcard dit, som var en del av förstapriset, under fredagen.

Molnig fredag hos Degerfors golf.
Molnig fredag hos Degerfors golf. Foto: Eric Hellqvist

Artikeltaggar

AIKAlexander DeilertDegerforsDegerfors golf ABGolfNordic Golf LeagueSport

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.