Hoppa till huvudinnehållet

Bofors cup åter – här är orsaken till långt uppehåll: ”Stentuffa kriterier”

Publicerad:
Lisa Pettersson.
Lisa Pettersson. Foto: Kajsa Juslin

Bofors cup är tillbaka efter ett långt uppehåll.

Tävlingen kommer att avgöras under de två första veckosluten i september.

Det finns möjlighet att spela både singel och dubbel.

– Vi ska ha klasser för 10-, 13-, 15- och 18-åringar. Dessutom seniorklasser för både herrar och damer. Tanken är att det ska vara en tävling som vänder sig till allt från unga nybörjare till elitspelare, säger Bofors TK:s ordförande Johan Brorsson.

Max Grahn.
Max Grahn. Foto: Privat

Från Bofors TK kommer både Lisa Pettersson och Max Grahn att finnas med. Båda räknas som stora hemmahopp i tävlingen då de redan, med stor tydlighet, visat sin fallenhet för tennis genom många framgångar.

Max spelar i elitklassen i herrsingel och Pojkar 18 i singel samt herrdubbel tillsammans med Brorsson, hans pappa.

Lisa spelar flicksingel 15 och 18.

Många kan debutera

– Vi har en hel del ungdomar som finns med och tränar. Av dessa hoppas vi att många nu väljer att spela sin första tävling. Det kan bli en handfull. Det kan bli bortåt tio yngre förmågor. För många är det ett stort steg att börja tävla men det märks tydligt att det finns en stor nyfikenhet bland de yngre att tävla.

Anmälningstiden går inte ut förrän 23 augusti. Därför är det förstås svårt att i det här läget gissa hur många startande det blir.

– Det här blir oerhört spekulativt: kan vi få 100 deltagare vore det superbra. Det vore helt okej även om vi inte riktigt når upp till 100 spelare. Det viktigaste är nu att komma igång med tävlingar igen och göra ett så bra arrangemang som möjligt för att spelarna ska vilja komma tillbaka, säger Brorsson.

Johan Brorsson.
Johan Brorsson. Foto: Tomas Nilsson

Anledningen till att Bofors TK inte arrangerat Bofors cup, eller någon annan tävling, sedan 2014 är den här:

– Det är stentuffa kriterier från förbundet för att få arrangera tävlingar. Vi har inte haft någon med utbildningar nog för att kunna vara tävlingsledare. Det handlar om en utbildning tre steg som jag nu gått och därmed blivit ”förbundsgodkänd”.

Både inne och ute

När nu klubben är på gång att åter bli tävlingsarrangör hoppas Brorsson att det ska vara startskottet för en tradition att stå som värd för tävlingar även framöver.

– När det gäller frekvensen på tävlingar är målet att vi i fortsättningen ska minst ha en tävling inne och en ute varje säsong. Helst vill vi ha två tävlingar inne, en per termin: en på hösten och en på senvintern.

Är det en god ekonomisk intäkt att arrangera tävlingar?

– Det kan potentiellt vara en bra intäktskälla, om vi kommer upp i runt 100 deltagare, och om vi etablerar oss som arrangör så deltagarna vill spela här fler gånger. Det viktigaste är ändå att det kommer att göra en jätteskillnad för verksamheten när våra spelare åter får möjlighet att spela på sin hemmaplan.

Här kan du läsa mer om tävlingen.

Artikeltaggar

Bofors TKJohan BrorssonLisa PetterssonMax GrahnStråhallenTennis

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.