Hoppa till huvudinnehållet

Ovädret ”Hans” blev inte så farlig för Karlskoga-Degerfors

Publicerad:
SMHI:s röda varning för mycket stora regnmängder i länet drogs tillbaka under tisdagen då det inte kom så mycket regn här som först befarats. Ovädret har dock ställt till problem på flera andra håll i landet.
SMHI:s röda varning för mycket stora regnmängder i länet drogs tillbaka under tisdagen då det inte kom så mycket regn här som först befarats. Ovädret har dock ställt till problem på flera andra håll i landet. Foto: Kajsa Juslin

Inför ovädret ”Hans” ingång var området kring Karlskoga och Degerfors markerat med en röd varning för höga vattenflöden. Men de stora regnmängderna uteblev och SMHI drog under dagen tillbaka den röda varningen för området.

Ovädret ”Hans” har ställt till problem med regnmängder på flera håll i landet och bland annat Åre har fått stora problem med översvämningar.

Under tisdagsmorgonen låg en röd varning över delar av Örebro län, med en gräns mellan Karlskoga och Degerfors. Varningen innebar mycket stora regnmängder som orsakar extremt höga flöden i bäckar och diken på flera håll, och handlar om flöden som uppstår i genomsnitt vart 50:e år.

Men under morgonen såg prognosen bättre ut och SMHI drog tillbaka den röda varningen för området under dagen, då det inte föll så mycket regn som först befarats.

– I måndagens prognos såg det väldigt illa ut för området kring Karlskoga och därför gick vi ut med den röda varningen. Men när vi såg morgonens prognoser såg det gynnsammare ut, säger Niclas Hjerdt, hydrolog på SMHI under tisdagsmorgonen.

Han fortsätter:

– De värsta nederbördsmängderna kommer mer norrut så det här området blir inte lika drabbat som vi trodde först. Det ser värre ut på andra håll i landet.

Under tisdagen hade Hallands län och delar av västra Kronobergs län röd varning, medan gula och orangea varningar ligger på flera olika områden i landet .

Genrebild
Genrebild Foto: Johan Nilsson/TT

I Örebro län är det den sydvästra delen som fortfarande har en varning för höga vattenflöden, men den ändrades under dagen till en gul varning istället för den tidigare röda. Det innebär att det inte blir lika stor risk för stora samhällsstörningar, men källare och enskilda vägar kan fortfarande drabbas av översvämningar.

Enligt SMHI:s prognos ska lågtrycket ligga kvar under onsdagen med regn över hela Götaland, och stora delar av Svealand. På torsdag ska det sedan röra sig något österut samtidigt som det börjar försvagas. Då väntas de största regnmängderna över östra Svealand och södra Norrland.

På fredag ska lågtrycket försvagas ytterligare och vädret blir mer skurbetonat i hela landet.

Artikeltaggar

DegerforsKarlskogaOväderSMHIVäder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.