Dags att skaffa egen laddbox till elbilen? Äger du en fastighet kan du få skatteavdrag för grön teknik. Men se till att ha koll på vilka andra skatteavdrag du gjort under året. Annars riskerar du kvarskatt.
Att skaffa laddbox till elbilen kan kosta en bra slant. Men det finns pengar att spara. Sedan den 1 januari 2021 kan privatpersoner få skattereduktion på inkomstskatten för att installera grön teknik. Reduktionen ersätter det statliga bidrag som privatpersoner tidigare kunde ansöka om och ger rätt till avdrag på högst 50 000 kronor per år.
– En anledning var att förenkla omställningen till grön teknik. Förut fick man göra inköpet själv och sedan få en utbetalning, nu får konsumenten rabatten direkt på fakturan, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.
Skattereduktionen gäller både boxen och materialet som behövs för att installera den, samt själva installationsarbetet. Skatteavdraget skiljer sig från rotavdraget där man bara får ersättning för antalet arbetade timmar.
– Men vem som helst kan inte få reduktionen, den är kopplad till att man äger en fastighet och installationen måste ske där, alternativt vara kopplad till en bostadsrätt. Du kan alltså inte få reduktionen om du hyr en parkeringsplats, säger Pia Blank Thörnroos.
Den som planerar att skaffa laddbox bör också hålla i minnet att man måste ha betalat tillräckligt med inkomstskatt under året. Jobbskatteavdrag, räntekostnader, samt rot- och rutavdrag – allt dras från inkomstskatten och påverkar utrymmet för grön teknik-reduktionen. Om de sammanlagda avdragen överskrider gränsen, kan man i stället få en kvarskatt.
– Det innebär inte att man gör något fel. Men det kan vara bra att ta reda på hur stort utrymme man har på förhand för att slippa bli överraskad med kvarskatt i stället för en reduktion, säger Pia Blank Thörnroos.
Som konsument får man alltså avdraget direkt på utförarens faktura. Det är sedan utföraren som ansöker om själva reduktionen – som beställare kan man sitta still i båten. Men det är bäst att på förhand göra upp med installatören att man har för avsikt att tillgodogöra sig reduktionen. Det är ingen rättighet att få den och heller ingen självklarhet att alla utförare gör den typen av avdrag.
– Var också vaksam på när du betalar leverantören, särskilt om det sker kring årsskiftet. Om du förskottsbetalar en del av fakturan, är det viktigt att slutbetalningen sker samma år. Om fakturorna betalats under olika år får man inte skattereduktion för hela beloppet, säger Pia Blank Thörnroos.
Det är inte bara privatpersoner som kan få ekonomisk hjälp för att installera laddboxar. För företag, organisationer och bostadsrättsföreningar finns ett ekonomiskt stöd att söka, Naturvårdsverkets bidrag Ladda bilen. Sedan det infördes i slutet av 2019 har ansökningarna ökat stadigt från cirka 1 000 stycken till omkring 7 400 under 2022. Bidraget täcker upp till 50 procent av kostnaderna för material och arbete.
Kidd Duckström, som är handläggare på Ladda bilen, uppmanar bostadsrättsföreningar att läsa på ordentligt på Naturvårdsverkets hemsida innan ansökan, för det är lätt att göra fel.
– Om bostadsrättsföreningen som söker inte äger fastighetsbeteckningen måste vi till exempel få ett intyg från fastighetsägaren. Det är viktigt att man förstår vad vi behöver för att kunna handlägga ärenden på ett rättssäkert sätt, säger han.
Bra att känna till är att bidraget från Naturvårdsverket inte betalas ut automatiskt.
– När man fått ansökan beviljad, måste man skicka en begäran om utbetalning. Det kan man göra så fort allt är installerat och klart.
Anna Hedlund/TT
Skattereduktion för laddpunkt till elfordon
+ Kan ges för 50 procent av kostnaden för arbete och material.
+ Köparen får en preliminär skattereduktion i samband med betalningen av fakturan och en slutlig skattereduktion i deklarationen.
+ Köper man in materialet från annat företag än den som utför installationen får man bara reduktion för själva installationsarbetet.
+ På Skatteverkets hemsida går det att räkna ut hur mycket utrymme man har för reduktionen.
+ Reduktionen gäller enbart laddpunkten och det material som specifikt behövs för att installera den. Till exempel ingår inte växelriktare som också kan användas till solceller.
Källa: Skatteverket