Hoppa till huvudinnehållet

Vädergudarnas samtal

Publicerad:
Ovädret Hans i Norge. Arkivbild.
Ovädret Hans i Norge. Arkivbild. Foto: Frederik Ringnes/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Rapporterna om värmerekord i havet och på land duggar nu allt tätare. Även forskarna, som ibland anklagats för att vara onödigt alarmistiska, är bestörta över hur snabbt klimatförändringarna går.

Kanske naturen nu till slut revolterar mot allt som människan utsatt den för? Jag föreställer mig ett samtal mellan de allt mer desperata vädergudarna från olika kulturer:

Rudra (indisk stormgud): Nu har vi försökt i många år med torka och svält i de fattiga länderna. Men det har ingen effekt, för det är ju de rika som förstör klimatet och de blundar så lätt för de fattigas elände. Vi får ta till något annat.

Eurybia (grekisk havs- och vädergudinna): Låt oss pröva med Australien! Enorma skogsbränder där, som driver folk från sina hem och dödar miljoner djur, det borde väl bli en tankeställare? …. Nähä, de fortsätter att exportera kol nästan lika mycket som tidigare.

Kachina (indiansk regngud): Men om vi startar skogsbränder i Kanada som pågår i månader och förorenar luften i både Kanada och USA, kunde inte det ta skruv?… Nähä, i båda länderna fortsätter man nästan oförändrat att köra bil och producera olja.

Adad (sumerisk vädergud): Sydeuropa då – om vi slår till med både översvämningar i Italien och över 45 graders hetta i Spanien? … Nähä, både ortsbor och turister fortsätter konsumera och resa i stort sett som förut, även om en del åldringar går åt i hettan.

Num (sibirisk åsk- och regngud): De flesta politiker, företag och privatpersoner har helt enkelt inte fattat hur illa det är. Och när de fattar det kommer det att vara för sent.

Feng Bo (kinesisk vindgud): Fast det var väl inte så mycket bevänt med den mänskliga civilisationen hursomhelst. Hade den fungerat bättre hade ju detta aldrig hänt! Jag tycker mer synd om alla djur som stryker med.

Pele (hawaiiansk åskgudinna): Några arter kommer ändå att klara sig, härdiga typer som råttor och kackerlackor. En del människor får väl också plats, fast inte längre som planetens herrar utan i en rätt tilltufsad och marginell roll.

Aipalookwik (inuitisk havsande): Ja, livet kommer att fortsätta, så vi kommer att behövas även i fortsättningen. Fast det blir ju lite tristare att vara vädergud på en planet som mest är befolkad av råttor…

Ingela Björck

Artikeltaggar

Feng BoKanadaKlimatMiljöOljaOlyckor och katastroferSkogsbränderSydeuropaUSAÖversvämningar