Hoppa till huvudinnehållet

Öka avskjutningen av varg!

Publicerad:
Foto: Heiko Junge/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Det är brutala bilder vi får se. Masslaktade får i Västergötland, den halvätna kvigan i Hasselfors samt dödade får i Skåne, Kalmar och Jönköpings län. Alla är de resultatet av en medveten strategi och politik från Naturvårdsverket och den förra regeringen. Vargen skulle spridas söderut och nu ser vi resultaten.

De senaste veckorna och månaderna har de kommit i en tät följd.

Bilderna på vargdödade får, enskilda eller mass-dödade, och nu senast även bilder på den brutalt dödade unga kon i Hasselfors.

Det är bilder som berör och skakar om. De vittnar om, förutom döden, hur det blir svårare och osäkrare att vara djurbonde och hur vardagen och förutsättningarna förändras i grunden får många som lever och verkar på landsbygden.

Otryggheten och osäkerheten ökar. Bilderna berättar indirekt också om hur viltstammarna förändras i snabb takt, med färre älgar, vildsvin och annat vilt där vargen far fram.

De bilder vi ser är ett direkt resultat av en medveten politik och strategi från Naturvårdsverket och den förra Regeringen. Det har varit ett uttalat mål från dem, under lång tid, att vargen skulle sprida sig söderut, från Mellansverige.

Det är därför Naturvårdsverket och Länsstyrelsen sett till att Örebro län varit det vargtätaste länet i landet under flera år. Allt för liten avskjutning har lett till att vargstammen stadigt ökat i vårt län, allt i syfte att se till att fler vargar söker sig söderut. Allt fler vargar leder till allt mindre revir, allt mindre revir leder till att bytesdjuren snabbt minskar i antal. Resultatet blir dels kraftigt minskande stammar av bland annat älg, vildsvin och bäver, men dels även att allt fler vargar tvingas flytta söderut för att hitta mat och nya revir.

I vårt län, Örebro län, ser vi att älgstammen minskat dramatiskt. På flera håll är det knappt en jaktbar stam längre.

Vi kunde tidigare skryta med att ha starka och välmående viltstammar, det var lätt att se älgar under en kvällstur med bilen, så är det inte längre. I stället för biologisk mångfald har vi fått byråkratisk enfald. Möjligheterna att jaga har försämrats kraftigt, vem vill släppa sin jakthund i ett område där man vet att vargarna angriper hundar? Det försämrar och försvårar livet på landsbygden för många. Jägarna och viltet i Örebro län har offrats för att många vargar ska tvingas söderut.

Vi ska alltså inte vara förvånade över de allt fler bilderna, på de allt fler dödade och lemlästade djuren. Vi ska heller inte förvånas över att fler djurägare ifrågasätter om de ska fortsätta ha betande djur som håller ängar och hagar öppna.

Det är resultaten av en medveten politik och strategi från myndigheter och den tidigare regeringen. Vi riskerar att få en mörkare, dystrare och otryggare landsbygd.

Det är bra att den nya regeringen aviserat en ökad avskjutning av varg. Den behöver börja i Örebro län så att vi kan komma ner i nivå med Dalarna och Gävleborg. Vi behöver få en snabb förändring. Redan i höst kan regeringen, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ge jakten, viltet och viltvården bättre förutsättningar. Öka avskjutningen av varg snabbt!

Ola Karlsson

Ordförande Jägarförbundet Örebro län

Artikeltaggar

Djur och naturHasselforsNaturvårdsverketOla KarlssonÖrebro länVargarVästra Götalands län