Hoppa till huvudinnehållet

Galet orealistisk kriminalpolitik

Publicerad:
Kriminalvårdsanstalten i Karlskoga
Kriminalvårdsanstalten i Karlskoga Foto: Anders Persson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

När Kriminalvården i april släppte en rapport om hur regeringsavtalet mellan regeringspartierna och SD skulle påverka myndigheten, tog det inte fem minuter att inse att högern återigen tagit sig vatten över huvudet. Ytterligare några månader senare går det … ja, inte åt rätt håll i alla fall.

Det är total slagsida brott och straff i överenskommelsen och skulle alla förslag bli verklighet – låt oss hålla en tumme för att så inte sker – handlar det om att kanske 16 nya anstalter måste byggas och bemannas på rekordfart.

Överenskommelsen omfattar inte bara allmänna upprop om ”hårdare och längre straff”, utan mer precist bland annat oftare obligatorisk häktning, att fler unga kriminella ska dömas till fängelse, skärpta straff för gängrelaterad brottslighet, dubbla(!) straff för gängkriminella, slopad mängdrabatt, hårdare straff vid återfall, lovat skärpta regler för villkorlig frigivning – och till detta en ny förvaringsdom. Bland annat.

Behovet av anstaltsplatser plussar på kan man säga. På sikt är det fråga om mer än en fördubbling, menar Kriminalvården i sin rapport. Personalbehovet skulle parallellt med det öka med mellan 3600 och 5400 årsarbetskrafter.

”En utopi”, kallar David Andergard, regional samordnare för Seko i region Mitt, till KT-Kuriren häromveckan.

Han borde veta. Kriminalvården har ju redan i dag, med dagens lägre anstaltskapacitet, svårt att bemanna.

Inte minst då mer än var tionde anställd bara under årets första halva lämnat jobbet. Effekterna riskerar bli katastrofala. Överbeläggningarna som nu råder praktiskt taget överallt skapar en oerhörd press på både intagna och personal – och det har självklart ny och oerfaren personal sämre förutsättningar att kunna hantera på ett för alla inblandade säkert sätt.

Ambitionerna att vårda och förebygga återfall i brottslighet lär får stryka på foten, allt kommer att handla om inlåsning och straff.

Och visst, man fattar ju att reportaget i fredagens KT-Kuriren, om hur överbeläggningarna i Karlskoga påverkar de intagna, inte av alla kommer att läsas som något negativt.

Två intagna inlåsta tolv timmar per dygn i ett tio kvadratmeter stort rum tänkt för en person, utan dörr till toaletten. Matransoner anpassade efter färre.

Det är klart det finns en hel del som ser det som en positiv utveckling, att det inte ”daltas” med brottslingar. Att de gott kan ha det dåligt. Många sneglar mot de amerikanska fängelsernas enorma salar med våningssängar där hundratals intagna trängs, som föredömen. Skit samma att den hårda amerikanska linjen med långa straff som avtjänas i fängelser där intagna behandlas värre än djur helt uppenbarligen varken förebygger brott eller sparar pengar.

Pengar ja, hur ska allt betalas? 16 nya anstalter och personal till dessa? 300 miljoner avsatte regeringen och SD i vårbudgeten. Det är sisådär 10 miljarder per år för lite, bedömer Kriminalvården själva.

Susanne Sjöstedt

Artiklar som refereras:

Internerna rasar över överbeläggningen: ”Det kommer sluta i en katastrof”

Artikeltaggar

BrottBrott, lag och rättDavid AndergardFängelseFrigivningHäktningarKarlskogaKriminalvårdenSeko