Hoppa till huvudinnehållet

Socialdemokraterna bildades på en dansbana på Rävåsen - fyller 125 år

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Jonas Sandström, Anders Ohlsson, Britt-Marie Karlsson och Ida Edström samlades på platsen där partiet bildades för 125 år sedan.
Jonas Sandström, Anders Ohlsson, Britt-Marie Karlsson och Ida Edström samlades på platsen där partiet bildades för 125 år sedan. Foto: Kajsa Juslin

G E Elfström valdes till ordförande den där sommardagen 8 augusti 1903 på Lustighej. Där, just ovanför Nobelstadion, fanns en dansbana vid förra sekelskiftet och där hade man sitt första möte. Nu firar Socialdemokraterna 125 år och mycket vatten har runnit under broarna. Skulle G E Elfström känna igen dagens parti, har man samma ideal som då och kämpar man för samma saker ?

Vid Socialdemokraternas kansli träffades de äldre politikerna med de nya och pratade om partiets historia.

Anders Ohlsson och Britt-Marie Karlsson blev aktiva på 70-talet och har gjort en politisk resa på nära 50 år och har sett hur Sverige och partiet förändrats under årens lopp. De har några uppdrag kvar, men är inte så aktiva som de var förr. Med kring bordet sitter Ida Edström, Jonas Sandström och Carola Sandberg som är mer aktiva idag inom politiken i Karlskoga.

Informationen om vad som hände där upp på Lustighej och varför man bildade partiet finns inte. Det man vet är att det fanns två stora fackföreningar i Karlskoga runt förra seklet, Metall och Gjutareförbundet.

K V Holmström var fackordförande i Metall och jobbade på Bofors. Han kom från Stockholm och han agiterade för att ett parti skulle bildas. Innan bildandet återvände han till Stockholm.

– Ståndsriksdagen föll på 1880-talet och då fick man nominera vem som helst och det blev en grogrund för nya partier. Inflyttningen till större städer var stor i slutet av 1800-talet och folk hamnade i fabriker. Under samma tid växte tre organisationer i Sverige. Arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkan och det var lättare att organisera sig, säger Anders Ohlsson.

Anders Ohlsson berättade hur det var förr inom partiet.
Anders Ohlsson berättade hur det var förr inom partiet. Foto: Kajsa Juslin

Han berättar att pionjärerna inom arbetarrörelsen var jagade av samhället.

– Då var hela statsapparaten emot att arbetare organiserade sig. Sedan hade vi ett annat klimat med högerpartierna.

Frågan är om partiet stred för samma saker då i början av förra seklet och nu?

– En av de första frågorna som S-kvinnorna i Karlskoga tog upp var hjälp med barnens tandvård. Det var bekymmersamt med barnen som grät för sin tandvärk. Då fanns en tandläkare i Karlskoga och man vill ha hjälp så barnen fick gå dit, sa Britt-Marie Karlsson.

Hon noterar att tandfrågan igen blivit en aktuell klassfråga.

På Socialdemokraternas kansli finns en vägg med partiets historik.
På Socialdemokraternas kansli finns en vägg med partiets historik. Foto: Kajsa Juslin

Jonas Sandström berättar om en annons i tidningen från början av 30-talet där Socialdemokraterna berättade vad de ville.

– Tittar man på den och på vilka frågor vi driver i dag så är det mycket som är lika. Då sökte de områden att bygga hus på för vanligt folk. Man ville få hit fler företag. Förutsättningarna är annorlunda i dag. Men vi vill bygga fler bostäder och vill ha hit fler företag.

Han berättar att då kämpade de för att få en idrottsplats i Karlskoga.

– Nu vill vi att Karlskoga ska få en elvamanna-plan inomhus. Grundtanken i hur man förbättrar för människor ligger ju kvar, men det är nya saker eftersom samhället utvecklas.

Britt-Marie Karlsson blev politisk aktiv 1972.
Britt-Marie Karlsson blev politisk aktiv 1972. Foto: Kajsa Juslin

Britt-Marie Karlsson berättar att partiet kämpade för demokrati och det tog fram till 1921 innan Sverige hade lika och allmän rösträtt.

– I dag känns hoten mot demokratin väldigt starka. Det är också ett hot mot demokratin att färre organiserar- och engagera sig, säger hon.

Ida Edström tar upp ytterligare en sak som kan vara ett hot mot demokratin.

– Det finns stora väljargrupper i dag som skulle kunna vara våra väljare. Det är medborgare från andra länder. Många kan inte läsa och många känner att de inte är en del av samhället och det tycker jag är ett stort hot.

Det är människor som verkligen behöver göra sin röst hörd, säger Ida Edström.

– De behöver ha företrädare som för deras talan om till exempel bostäder. Ser man på vår kommun så planeras det och byggs bostäder åt höginkomsttagare och såna som inte bor här. Men vi har stora grupper som vi behöver strida för där flera bor trångt. Det här med trångboddhet är samma frågor som partiet slogs för i början av förra seklet.

Anders Ohlsson och Britt- Marie Karlsson berättar att själv partiarbetet var annorlunda förr. Partiet fanns överallt och för alla åldrar. I varje bostadsområde fanns och verkade Unga Örnar.

– Unga Örnar var inkörsporten till ungdomsförbundet SSU och i dag finns inget Unga Örnar i Karlskoga, säger Anders Ohlsson.

Ida Edström, Carola Sandberg och Britt-Marie Karlsson tittar på den historiska väggen.
Ida Edström, Carola Sandberg och Britt-Marie Karlsson tittar på den historiska väggen. Foto: Kajsa Juslin

Britt-Marie Karlsson berättar om alla träffar man hade.

– Vi hade alltid barnfest på trettondagsafton i A-salen i Folkets hus. Föräldrar kom med sina barn och det var allt fullt. A-mässan var något som S-kvinnor hade den första advent dit folk gick när de julhandlade och köpte lotter och fikade.

Under en lång period anordnade partiet något som kallades Lunnedsmaran. Det var ett sätt att få ut folk att röra sig och att marknadsföra Lunnedet.

– Det var populärt och många kom och sprang på motionsslingan som finns där. Vi var mera ute i samhället än vi är nu. Hade mer aktiviteter för barn. Men då var vi så många fler som var engagerade, säger Britt-Marie Karlsson.

Hon berättar att Socialdemokraterna hade 3 600 medlemmar på 70-talet och tidigt 80-tal.

– I dag är det runt 300 medlemmar. Då hade vi i och för sig kollektivanslutna medlemmar, men vi var ändå många fler.

Britt-Marie Karlsson, Anders Ohlsson, Ida Edström och Jonas Sandström samlades upp på Lustighej på Rävåsen, på platsen där partiet bildades för 125 år sedan.
Britt-Marie Karlsson, Anders Ohlsson, Ida Edström och Jonas Sandström samlades upp på Lustighej på Rävåsen, på platsen där partiet bildades för 125 år sedan. Foto: Kajsa Juslin

Anders Ohlsson skrattar och berättar om tiden då det var förbjudet att dansa vissa dagar om året.

– Det var långfredagen och juldagen, då fick man inte dansa. Då hade vi dans för våra medlemmar. Det var många som blev medlemmar bara för att komma in på dansen.

Ida Edström säger, när barn kommer på tals, att det är fler som har barn med sig på mötena i dag.

– I dag slåss vi om ungdomars tid. I dag har de fler aktiviteter och skärmtid. Då är det viktigt att vi kommer ut till folk och för en dialog. Att vi har aktiviteter.

Anders Ohlsson spekulerar i varför fler sökte sig till partiet förr.

– Dels var vi ute mer. Sedan tror jag att många gjorde som sina kamrater gjorde när de gick till Unga Örnar till exempel. Jag tror att socialdemokraterna i dag skulle satsa på med dialog. Då pratar jag inte om möten med en dagordning, utan möte mer på ett annat sätt. Att ha julfester för barnen, för det var väldigt populärt.

Ida Edström är på väg in i partiets kansli.
Ida Edström är på väg in i partiets kansli. Foto: Kajsa Juslin

Ida Edström tror också på mer möten och då möten ute bland medborgarna.

– Vi hade en mycket uppskattad aktivitet på Skogsrundan. Där hade vi ansiktsmålning och vi grillade. När vi fick slut på grillningen sprang barnen hem och hämtade mer mat och lade på grillen. Barnen var så nöjda och vi fick chansen att prata med de vuxna. Det är mer sånt vi ska göra.

Ida Edström menar att många tyr sig till Socialdemokraterna när det blir sämre tider men 2018 fick Socialdemokraterna lämna i från sig makten i Karlskoga efter nästan hundra år.

– Jag vet att vi var väldigt dåliga på att tala om vad vi har gjort. Nästan allt som görs i dag förbereddes av vår politik. Men det var bra tider och då blir människor mer individualister. Nu får vi nästan nya medlemmar vid varje medlemsmöte.

Jonas Sandström tror att man måste prata med folk om frågor som står dem nära.

– Många nya medlemmar som har barn är upprörda över vad som hänt med skolan. Ska vi ha hit Engelska skolan, vad händer med mina barn då? De är upprörda över att det inte finns tillräckligt bra idrottsanläggningar.

Om G E Elfström återuppstod, skulle han känna igen dagens Socialdemokrater?

– Jag tror att idéerna om samhället skulle han känna igen sig i. Men han skulle nog bli förundrad över att det finns så många sätt att lösa det på. För politiken har utvecklats, säger Jonas Sandström.

Artikeltaggar

Anders OhlssonBarnBostäderEngelska skolanGrillningIda EdströmJonas SandströmKarlskogaPolitikRävåsenSocialdemokraternaSSUStockholmUnga Örnar

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.