Hoppa till huvudinnehållet

Lärarkollegiet om rektorsbytet: ”Obegripligt hur man missat göra de här stegen”

Publicerad:
På Stora Vallaskolan blir det mer än ett rektorsbyte under läsåret.
På Stora Vallaskolan blir det mer än ett rektorsbyte under läsåret. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Lärarkollegierna vid de båda skolorna är inte nöjda med hur rektorsfrågan hanterats, de anser heller inte att många rektorsbyten gynnar verksamheten och tycker det är onödiga pengar som läggs ut.

Representanter för lärarna vid Stora Vallaskolan och Parkskolan träffade förvaltningsledningen efter kultur- och utbildningsnämndens möte på måndagen. Enligt lärarna, som inte vill figurera med namn eftersom de representerar hela kollegiet vid de aktuella skolorna, fick de då information som de tidigare inte har fått, att rektorsbytet sker nu för att man rekommenderats göra en nystart.

– De har kommit med olika information och det har gjort det snurrigt. Det vi hörde förra veckan var att Parkskolan behövde en stabil rektor tills de fick ny, eftersom Kenneth Fahlander slutar för ett annat jobb, och att personalgruppen på Stora Vallaskolan var så stabil att de klarar sig med en tillförordnad till dess nyrekrytering är klar, säger lärarna som nu fått en annan version till sig.

Färre byten

Parkskolans lärare vet att rektorsbyte skulle gjorts ändå, eftersom Fahlander fått annat jobb, men tycker inte processen gått rätt till.

Vallaskolans lärare hade helst velat behålla Vestervall och stabiliteten på Stora Valla till dess han skulle gå i pension, vid jul och då hade man under tiden kunna ha rekryteringsprocess av ny rektor. De anser att Thörewik istället kunde gå in som tillförordnad på Parkskolans rektorstjänst. De menar att det skulle blivit billigare och även lugnare, för såväl elever som personal med färre rektorsbyten.

På Parkskolan var rektorsbyte ofrånkomligt, då Kenneth Fahlander går till nytt jobb, men man anser ändå att processen överlag varit felaktig och att man fått olika versioner av information.
På Parkskolan var rektorsbyte ofrånkomligt, då Kenneth Fahlander går till nytt jobb, men man anser ändå att processen överlag varit felaktig och att man fått olika versioner av information. Foto: Love Tallmyren

– Nu ska Vestervall lära upp Thörewik under sex veckor, varefter Thörewik ska lära upp en ny ordinarie som rekryteras, säger de och fortsätter:

– Vi kommer troligtvis se tre rektorer under närmsta halvåret så energinivån hos oss blir nog ganska låg nu. Vi känner oss inte lyssnade på och inte delaktiga. Vi är glada ändå att Lennart blir kvar åtminstone september ut, men det var absolut inte såhär vi ville ha det. Han skulle få gå i pension vid jul och vi skulle få en ny rektor därefter.

Bristfällig hantering

Lärarna tror att Vestervall väljer att sluta tidigare för att inte behöva förflyttas för några få månader.

– Han har rätt att gå i pension, men det förvaltningsledningen nu kunde medge var att de inte följt gången. Det har inte gjorts någon konsekvensanalys och de har inte hållit samråd med facket, det medger de.

– Vi förstår att tuffa beslut måste tas, men det måste gå rätt till. Det är obegripligt hur man missat göra de här stegen. I det möte vi hade nu så lovade de att de ska bättra sig och arbeta aktivt för att få bättre samverkansklimat. De var noga med att poängtera att alla är nya men att de vill vara noggranna så det inte blir såhär igen, utan bli bättre samarbete, säger lärarna från de två skolorna.

Läs också:

Lärarna rasar: Stora Valla-rektorn omplaceras till Parkskolan

Tidigare artikel:

Artikeltaggar

LärareParkskolanPensionSkola och utbildningSkolorStora VallaStora Vallaskolan

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.