Hoppa till huvudinnehållet

"Miljardärer spenderar klimat"

Publicerad:
Genrebild.
Genrebild.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Bränder, stormar, skyfall, översvämningar, torka.

Här i Sverige, i Europa och ute i världen.

Nu är det uppenbart för fler människor i Sverige att klimatförändringar är på riktigt. Fler talar om klimat. Hör samtalsämnet oftare än förr.

Lyssnar på radio idag, tror jag hör fel. De 125 rikaste människorna i världen har tillsammans lika stora utsläpp av växthusgaser som hela Frankrike med 57 miljoner invånare.

Lyssnar igen. Jag hörde inte fel. Kan det vara möjligt? Rimligt?

I vilket fall så måste vi hitta sätt att hjälpa miljardärer och andra storutsläppare att minska ner. Det är bra att gemene man sopsorterar och skippar flyg, men det räcker inte.

Vi måste sluta belöna dem som spenderar klimat.

En dellösning är att här och nu införa ”Avgift och Utdelning”, som föreslås att organisationen Klimatsvaret.

Avgift och Utdelning är en slags ekonomisk klimatbelöning för den stora majoriteten som inte har så stora utsläpp, och en stigande avgift på koldioxidutsläpp för alla. Kanada och Österrike har infört varianter på detta.

Alltså: stigande avgifter på alla koldioxidutsläpp. Pengarna delas ut direkt via skattekonto (eller senast månaden därpå) i lika delar till alla invånare, förutom att människor i glesbygd och på landsbygd får mer.

De flesta tjänar ekonomiskt, alla tjänar klimatmässigt.

Jag tror att miljardärerna måste begränsas vad gäller utsläpp, och att de i slutänden vill bli begränsade gällande astronomiska klimatförstörande utsläpp.

Solveig Samuelsen

Klimatsvaret CCL Sverige

Artikeltaggar

FrankrikeKanadaKlimatMiljöÖsterrikeSverigeUtsläpp