Hoppa till huvudinnehållet

Patolog IVO-anmäls: Har gjort flera felaktiga bedömningar

Publicerad:
En patolog anställd hos Region Örebro län har anmälts till IVO efter flera felbedömningar. Arkivbild.
En patolog anställd hos Region Örebro län har anmälts till IVO efter flera felbedömningar. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

En läkare med inriktning på patologi har blivit avstängd från Region Örebro län och även anmälts till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Orsaken är att läkaren under en tid genomfört felaktiga bedömningar som kunnat leda till allvarlig skada hos patienterna.

En läkare som tidigare blivit avstängd från region Blekinge på grund av inkorrekta bedömningar, anställdes under våren av Region Örebro län. Det dröjde dock flera månader innan regionen fick kännedom om läkarens historik.

När informationen nådde berörd verksamhet stängdes läkaren av från allt kliniskt arbete med omedelbar verkan och en utredning påbörjades.

Under utredningens gång hittade man bland annat fyra fall som förorsakat risk för, eller redan orsakad, allvarlig undvikbar vårdskada. Dessa fyra fall har lett till fyra separata Lex Maria anmälningar. Man fann även sju fall med risk för, eller redan orsakad, vårdskada.

Läkaren själv har i samtal med chefsläkare, överläkare och enhetschef påstått att avvikelserna ligger på en nivå som kan förväntas förekomma utifrån antalet genomförda analyser.

Den provanställning som berörd läkare haft avslutades och enligt chefsläkarens anmälan till IVO är inte berörd person verksam hos annan vårdgivare efter avslutad anställning hos Region Örebro län.

Vad gör en läkare specialiserad på patologi?

En specialistläkare med inriktning på patologi kallas även i folkmun för patolog. Dess område är diagnostisering av sjukdomar och andra hälsotillstånd.

Mycket av patologens arbete är inriktat på identifikationen av cancer och arbetet ligger oftast till grund för vilken typ av behandling patienten ska få.

(Källa: Cancerfonden.se)

Artikeltaggar

Blekinge länInspektionerIvoOmsorgRegion Örebro länVårdVård och omsorgVårdskada

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.