Hoppa till huvudinnehållet

Omplacerade rektorn slutar tidigare – ännu en tillförordnad sätts in

Publicerad:
Reporter Anna-Stina Tallmyren
Anna-Stina Tallmyren
anna-stina.tallmyren@kt-kuriren.se
Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Eje Johansson (V) och tf förvaltningschef Eva Sundh uttalar sig om rektorsförändringen som orsakat upprördhet hos lärarna på ett par av kommunens skolor.
Kultur- och utbildningsnämndens ordförande Eje Johansson (V) och tf förvaltningschef Eva Sundh uttalar sig om rektorsförändringen som orsakat upprördhet hos lärarna på ett par av kommunens skolor. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Protestlistor från lärarkollegiet till trots, Stora Vallaskolan i Degerfors får en annan rektor. Samtidigt väljer den omplacerade rektorn, Lennart Vestervall, att sluta tidigare än aviserat och därmed kommer han inte hinna ta över rodret på Parkskolan.

Det blir en annan lösning än vad man gick ut med i förra veckan. Nu kommer två andra tillförordnade rektorer sättas in på Parkskolan och Stora Vallaskolan.

Rektorsfrågan behandlades som en informationspunkt på höstens första kultur- och utbildningsnämndsmöte innan de ordinarie mötespunkterna togs upp. Nämnden fick motta protestlistor mot förändringen från lärarkollegierna vid de båda skolorna, där lärarna kräver svar på varför förändringen görs och hur den gynnar de båda skolorna.

Enligt kultur- och utbildningsnämndens ordförande, Eje Johansson (V), är upprinnelsen kravet i våras från kommunstyrelsen om en genomlysning av Stora Vallaskolan efter kritik från Skolinspektionen och med sviktande studieresultat samt låg måluppfyllelse. Då tog man kontakt med konsulten Tage Nordkvist, som låg bakom en framgångsrik förändring av skolan i Filipstad, där kommunledningen gjort studiebesök.

Nordkvist ansåg att en genomlysning var överflödig, då man redan fått veta vad som behövdes genom Skolinspektionens tillsyn. Men trots det skulle man göra en åtgärdsplan, ett förändringsarbete.

– Det är påbörjat, men inte fullt ut igång. En av rekommendationerna är att man bör starta på nytt och det är därför som rektorsbytet blir av nu istället för om fyra månader, säger Johansson.

Slutar tidigare

Under rekryteringsprocessen har man klart med en vikarierande rektor och det är Dan Thörewik, som tidigare har jobbat på Stora Vallaskolan som lärare och kortare period som studierektor. Han har också varit rektor och skolchef i Kristinehamn samt rektor på ett par ställen i Örebro och Lekeberg.

– Naturligtvis har han också rektorsutbildning. Så han har en gedigen erfarenhet och är van att jobba med utvecklingsarbeten, säger tillförordnad förvaltningschef Eva Sundh.

Dan Thörewik går in som tillförordnad rektor på Stora Vallaskolan.
Dan Thörewik går in som tillförordnad rektor på Stora Vallaskolan. Foto: Magnus Carlsson

Men lärarna ifrågasätter varför de ska ha en tillförordnad rektor på såväl Park- som Stora Vallaskolan varefter det ska tillsättas ordinarie på tjänsterna.

– Om man ska börja en förändring på en skola så är det kanske inte så bra om det är en rektor som ska gå i pension efter fyra månader. Vi jobbar ju läsårsvis, så det är det som är tanken, att den här tillförordnade rektorn ska finnas där så länge det behövs, säger Johansson.

– Sen är det nu ett helt nytt beslut som mognat hos Lennart, han har ändrat sig och går i pension första oktober, så han har ändrat sig, säger Eva Sundh. Tidigare var det sagt att han skulle gå i pension vid jul.

– Det tycker vi är bra för då finns han kvar på Stora Vallaskolan augusti ut och hela september, så det blir en fin och gedigen överlämning till Dan.

Inte i hamn

Lennart Vestervall kommer således inte gå in som rektor på Parkskolan, som man från förvaltningen tänkt. Som tillförordnad på den rektorstjänsten finns kandidater, däribland ett inte okänt ansikte i Degerfors. Men då förhandlingarna inte riktigt är i hamn vill man i nuläget inte gå ut med något namn.

Rektor Lennart Vestervall, till höger i bild, vid en tidigare skolavslutning på Stora Vallaskolan.
Rektor Lennart Vestervall, till höger i bild, vid en tidigare skolavslutning på Stora Vallaskolan. Foto: Anna-Stina Tallmyren

– Vi känner oss väldigt trygga med att det här kommer bli en fin övergångsperiod tills de ordinarie rektorerna är rekryterade och är på plats, säger Sundh och berättar att man nu ska gå ut med nya platsannonser, där man destinerar den ena till Parkskolan och Åtorp och den andra till Stora Vallaskolan och där ansökningar från de som redan sökt prolongeras.

Under en försöksperiod har rektorsområdena varit annorlunda fördelade, där Åtorp och Svartå hört ihop och där Christina Koberg varit rektor. Från och med 15 augusti görs en återgång, så Bruket och Svartå hör ihop som tidigare liksom Parkskolan och Åtorp. Något klart svar på var Koberg tar vägen har inte Eva Sundh i nuläget.

Flaggan i topp

På frågan om Vestervall slutar tidigare för att han skulle förflyttas, eller om man gjort en överenskommelse om avgångsvederlag, är svaret nekande från Eva Sundh:

– Han tycker det är bra med lite längre överlämningsperiod och sedan gå i pension med flaggan i topp.

Hans vilja att själv få berätta för lärarna första dagen efter sommarledigheten gick förvaltningsledningen till mötes. Under måndagen berättade han också för lärarna om sitt nya beslut, att sluta sin tjänst redan sista september.

Vi har sökt Lennart Vestervall för en kommentar utan att lyckas.

Läs också:

Lärarkollegiet om rektorsbytet: ”Obegripligt hur man missat göra de här stegen”

Tidigare artiklar:

Läs också

Artikeltaggar

DegerforsEje JohanssonKommunstyrelsenLennart VestervallLärareParkskolanPensionSkola och utbildningSkolinspektionenSkolorStora VallaskolanSvartåVänsterpartietÅtorp

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.