Hoppa till huvudinnehållet

Bibliotekschef avfärdar kritik mot dragqueens: ”De propagerar inte”

Publicerad:
Reporter Julia Olsson
Julia Olsson
julia.olsson@kt-kuriren.se
Bild från en dragqueen-läsning i Karlstad.
Bild från en dragqueen-läsning i Karlstad. Foto: Lena Richardson

Att dragqueens propagerar på bibliotek stämmer inte, enligt Annica Helgadotter, enhetschef för Karlskoga bibliotek.

– Jag anser att allas åsikter har rätt att finnas. Det betyder däremot inte att man måste hålla med dem, säger hon.

Tidigare i veckan publicerades en insändare med rubriken ”Dragqueens borde inte få propagera i Karlskoga”

Det för med sig konsekvenser när de får komma till Karlskoga bibliotek och propagera för sina sexuella åsikter till små barn.”, undertecknat Bengt Eklund, före detta partiföreträdare i Karlskoga.

”Propagerar inte”

Insändaren och ämnet som skribenten tar upp har väckt reaktioner och flera har även skickat in insändarsvar. En av de är Mika Takamäki (S), som ifrågasätter insändarens kritik.

Varför ska vissa åsikter och människor accepteras i det offentliga medans andra ska förbjudas att verka och vara den dom är?”, skriver han i sitt insändarsvar till Bengt Eklund.

Enhetschefen för Karlskogas bibliotek Annica Helgadotter har läst båda insändarna och menar att Bengt Eklunds insändare är åsikter han själv får stå för.

– Dragqueens propagerar inte. Hade de gjort det hade vi inte bjudit in dem, så enkelt är det. Biblioteket är en neutral plats för alla och det vi gör på biblioteket är väldigt noga övervägt.

I slutet av förra året bjöd Karlskoga in en dragqueen för sagostund, både för att främja läsning men också för att visa att det finns olika typer av människor.

Pridepynt på Karlskoga bibliotek.
Pridepynt på Karlskoga bibliotek. Foto: Julia Olsson

– Både små och stora barn är jätteintresserade av färger, glitter och andra konstnärliga uttryck, och de sagorna dragqueens läser har ingenting med könsbyten att göra. Att vara dragqueen handlar om att klä ut sig och det tycker både tjejer och killar om att göra. Det är ett uttryck och ett sätt att experimentera på.

Tidigare reaktioner

Annica berättar att de flera gånger tidigare bjudit in olika människor i olika roller för att läsa högt för barnen, just för att främja läsning och göra det lite roligare för barnen.

– Bibliotek som till exempel bjuder in räddningstjänsten för att läsa sagor får aldrig reaktioner, men det verkar vara provokativt när det är dragqueens som kommer och läser.

Biblioteket har i uppdrag att arbeta med frågor som berör mänskliga rättigheter och allas lika värde, berättar Helgadotter.

– Jag anser att det här med dragqueen, det är betraktarens egna åsikt. Jag anser att alla har rätt att vara vem de vill och allas åsikter har rätt att finnas. Det betyder däremot inte att man måste hålla med dem.

På Degerfors bibliotek har man inte haft besök av dragqueens men det innebär inte att det inte finns planer på det i framtiden, menar Åsa Johansson, barn- och ungdoms bibliotekarie.

– Jag har bara hört gott om de sagostunderna och vi hoppas på att kunna boka in det i framtiden, avslutar hon.

Dragqueens borde inte få propagera i KarlskogaVarför ska bara vissa åsikter och människor accepteras?

Artikeltaggar

Annica HelgadotterBibliotekDegerforsKarlskogaKarlstadMika TakamäkiNöje/KulturSocialdemokraterna

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.