Hoppa till huvudinnehållet

Undantagstillstånd i Kanada efter bränder

Publicerad:
I Kanada har ett område motsvarande Lappland och Norrbotten förstörts av skogsbränder i år. Arkivbild.
I Kanada har ett område motsvarande Lappland och Norrbotten förstörts av skogsbränder i år. Arkivbild. Foto: Adrian Wyld

Kanada upplever just nu den värsta skogsbrandssäsongen i sin historia.

I provinsen Northwest Territories har myndigheterna förklarat undantagstillstånd – och tusentals kan tvingas evakueras.

Bränderna i Kanada har förstört rekordstora 136 000 kvadratkilometer skog i år, motsvarande landskapen Lappland och Norrbotten tillsammans. Det förra rekordet sattes 1995 när cirka 71 000 kvadratkilometer skog förstördes.

Under tisdagen hade landet över 1 000 aktiva bränder, varav närmare 700 rasade utom kontroll.

I Northwest Territories i nordvästra landet har myndigheterna förklarat undantagstillstånd. Under tisdagen omringades regionhuvudstaden Yellowknife, där omkring 20 000 personer bor, av totalt fyra skogsbränder.

Delar av stadens invånare behöver förbereda sig för en eventuell evakuering om långorna sprider sig ytterligare, varnar Yellowknifes borgmästare Rebecca Alty. Minst ett sjukhus har redan flyttat patienter till sjukhus i andra städer i förberedande syfte.

I staden Hay River, i södra delen av regionen, har de flesta av de 3 500 invånarna evakuerats på grund av hotet från eldsvådorna.

För de runt 500 personer som är kvar, många av de äldre, håller möjligheterna för evakuering på att ta slut. Lågorna har brutit telefonförbindelserna och det finns inte längre något sätt att varna dem som fortfarande befinner sig i staden, enligt Hay Rivers borgmästare Kandis Jameson.

Läs också:

Rök från Kanadas skogsbränder har nått Europa

Artikeltaggar

BränderEvakueringKanadaNorrbottenNorthwest TerritoriesOlyckor och katastroferSjukhusSkogsbränder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.