Hoppa till huvudinnehållet

E18 vid Leken avstängd – rasade vid vägarbete

Publicerad:
Ett stort slukhål har uppstått på E18 i höjd med Leken. Daniel Häremark, till vänster i bild, har under sina 25 år i branschen bara varit med om ett liknande slukhål tidigare.
Ett stort slukhål har uppstått på E18 i höjd med Leken. Daniel Häremark, till vänster i bild, har under sina 25 år i branschen bara varit med om ett liknande slukhål tidigare. Foto: Per Lindgren

(Uppdaterad 11:41) Trafiken på E18 är avstängd åt ena hållet mellan Karlskoga och Örebro. Orsaken är ett slukhål i vägbanan som beror på det myckna regnandet den senaste tiden.

Efter slukhålet – då öppnar E18 för trafik igen

Den skadade vägdelen återfinns i närheten av sjön Leken. Från Karlskogahållet sett är det ungefär 500 meter före avfarten mot Leken.

– Det är en sättning i vägen, vilket innebär att det under markytan har sjunkit ner. En kvalificerad gissning är att det beror på vädret. Det har ju varit väldigt blött, med vatten både på och kring vägarna i Örebro län, sade Trafikverkets presstjänst på torsdagsmorgonen.

Men det visade sig vara betydligt värre än en sättning.

Daniel Häremark jobbar för entreprenören Terranor som sköter vägunderhållet på den aktuella sträckan.

– Det går en vägtrumma under vägen. Av någon anledning har den blivit täppt i den nedre änden. Troligtvis har det hänt vid en avverkning eller något liknande. Då tar vattnet en ny väg, säger han.

Nu måste man gräva upp en stor del av vägen för att kunna åtgärda skadorna som det rinnande vattnet orsakat.
Nu måste man gräva upp en stor del av vägen för att kunna åtgärda skadorna som det rinnande vattnet orsakat. Foto: Per Lindgren

Häremark berättar att han och hans arbetskamrater under onsdagskvällen var på plats för att utföra underhållsarbete på trumman. I det ingick att de skulle fylla ut guppet i vägbanan ovanför trumman. När det arbetet var klart märkte de att något inte var som det skulle.

– Asfalten såg konstig ut, och precis när välten hade kört bort rasade det och blev ett stort hål.

De agerade snabbt, slog stopp för arbetet och stängde av trafiken.

– Sedan tog vi hit en grävmaskin och öppnade vägen. Där under var det en jättekrater!

Han konstaterar att det var tur att det rasade när vägarbetarna var där. Om en privatbilist hade kört ner i hålet hade det kunnat få katastrofala följder.

Naturen hann före

Daniel Häremark har varit i branschen i 25 år och sett ett tiotal slukhål under de åren.

– Men det är nog bara en gång tidigare som jag har sett ett slukhål av den här storleken. Det var på E4, vid Strömsfors.

Trafiken från Örebrohållet är avstängd, men från Karlskogahållet går det fortfarande att ta sig fram.
Trafiken från Örebrohållet är avstängd, men från Karlskogahållet går det fortfarande att ta sig fram. Foto: Per Lindgren

Han berättar att man har haft koll på att något behövde göras där slukhålet nu har uppstått, och att man trodde att man var ute i god tid med reparationsarbetena.

– Tyvärr hann naturen före oss. Det är regnet som har utlöst det.

Han tror att vägen blir klar någon gång under fredagen, men kan inte ge något exakt klockslag. Hur lång tid arbetet tar beror på hur mycket som behöver grävas upp för att man ska komma åt att fylla igen hålet ordentligt.

Två veckor

Under tiden som arbetet pågår är vägen avstängd, men bara i en riktning, mot Karlskoga. Mot Örebro är det öppet, men med begränsad hastighet.

Den hastighet som gäller mot Örebro är 30 kilometer i timmen.

Ska man åka från Örebrohållet mot Karlskoga får man ta omvägen över vägarna 204 och 205, och köra från Vintrosa och sedan vidare via Svartå och Degerfors för att komma till Karlskoga.

Artikeltaggar

KarlskogaÖrebroTrafikTrafikverketVillingsberg

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.