Hoppa till huvudinnehållet

Terrorhotnivån höjs till 4: ”Kommer att bestå under en längre tid”

Publicerad:
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen vid en pressträff hos Säkerhetspolisen med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige.
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen vid en pressträff hos Säkerhetspolisen med anledning av det försämrade säkerhetsläget i Sverige. Foto: Henrik Montgomery/TT

Säpo har beslutat att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på den femgradiga skalan, säger Säpochefen Charlotte von Essen.

Koranbränningarna den senaste tiden har försämrat säkerhetsläget.

Beslutet grundar sig inte på en enskild händelse, säger von Essen.

– Jag har i dag fattat beslut att höja terrorhotnivån från ett förhöjt till ett högt hot, vi går från en tre till en fyra på den femgradiga skalan, säger Charlotte von Essen.

Senast nivån låg på en fyra var under några månader 2015 och 2016, kort efter terrordåden i Paris i november 2015. Då uppmanade terrorgruppen IS till dåd i Europa, samtidigt som Sverige tog emot ovanligt många flyktingar under 2015.

– Vi befinner oss i ett försämrat läge avseende attentatshot mot Sverige, och att detta hot kommer att bestå under en längre tid, säger hon.

Även Försvarsmakten höjer terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala, skriver myndigheten på sin hemsida.

Försämrad bild

Det har under året skett en successiv försämring av hotbilden mot Sverige, fortsätter hon, och nämner att Sverige gått från att vara ett legitimt till ett prioriterat mål.

– Beslutet att höja terrorhotnivån är inte föranledd av en enskild händelse, och det vill jag understryka, säger Charlotte von Essen.

– Mitt budskap är höjningen sker för att medvetandegöra att det hot vi ser kommer att bestå under en längre tid och att samhället måste skapa uthållighet för att möta det.

Hon tycker att människor kan leva som vanligt men att man ska vara vaksam på desinformation.

– Uppmaningen till allmänheten är att fortsätta leva livet som vanligt men vara uppmärksam på vad myndigheterna lämnar för information.

Säpos bedömning vilar på vad som är känt i nuet och framtida utveckling, och händelser i omvärlden som kan driva på avsikten att utföra attentat i Sverige, säger hon vidare.

– Beslutet ska ses som en strategisk och långsiktig bedömning.

Sverige tydligare utpekat

Ahn-Za Hagström, chef för nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), säger att koranbränningarna den senaste tiden har försämrat säkerhetsläget och gjort Sverige till en mer utpekad måltavla för våldsbejakande islamistisk extremism.

– Den senaste tiden av kränkningar av religiösa skrifter har bidragit till bilden av Sverige som ett muslimfientligt land.

– Sverige som land pekas mycket tydligare ut i uppmaningar och propaganda, säger hon.

– Det kan inspirera och motivera aktörer, både enskilda individer och globala terrororganisationer att utföra våldsdåd som kan utgöra terrorism.

Under helgen uppmanade al-Qaida till terrorattacker i Sverige. I söndags kom även nya brittiska reserekommendationer där det beskrivs som "mycket troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige".

Läs också:

Kristersson: Terrordåd mot Sverige har avvärjtsDetta vet vi om höga terrorhotetÄven Försvarsmakten höjer terrorhotnivå
Fakta

Säpos terrorhotnivåer

Hotnivån består av fem steg:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög. Hotnivå fyra kräver att det ska finnas ett konkret hot mot Sverige.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Krävs att ett konkret hot ska vara nära förestående eller överhängande. Denna nivå har hittills inte använts.

Beslutet om terrorhotnivån i Sverige fattas av säkerhetspolischefen. I dag ligger terrorhotnivån på en fyra på den femgradiga skalan.

Källa: Säpo

Fakta

Så tas beslut om en höjning

Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT) gör kontinuerliga bedömningar av terrorhotnivån i Sverige och mot svenska intressen utomlands.

NCT är en permanent arbetsgrupp med personal från Försvarets radioanstalt (FRA), Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) samt Säkerhetspolisen (Säpo).

Bedömningen baseras bland annat på underrättelser och annan information om aktörers avsikt och förmåga att genomföra attentat. Även omständigheter som finansiering, rekrytering och radikalisering vägs in.

Beslut om vilken terrorhotnivån Sverige ska ha tas av Säkerhetspolisens chef, vilket för närvarande är Charlotte von Essen,

Källa: Krisinformation.se, Säpo

Artikeltaggar

HotSäkerhetSäkerhetspolisenSamhälleTerrordådTerrorism

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.