Hoppa till huvudinnehållet

Full av Pride

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

USA:s damer står i tyst protest mot landets utveckling eller snarare häpnadsväckande brist därav. Svenskorna däremot tar i ända ifrån tårna när det är deras tur. Under min semester har jag följt fotbolls VM där varje kamp traditionsenligt inleds med lagens nationalsånger. Jag är taggad och sjunger stolt med framför TV:n. Där och då inser jag att texten till den svenska nationalsången delvis har fått en ny innebörd för mig. Jag känner att ”Du gamla” verkligen tronar på minnen från fornstora dar om man som jag läser in betydelsen gemensam värdegrund, trygghet och tillit i orden. Jag upplever att det ”fria” verkligen är en definitionsfråga. Att ”Du tysta” från tid till annan också innebär att en svensk tiger och underordnar sig fullt medveten om att det kommer att svida i samvetet under lång tid. Jag vet faktiskt inte heller riktigt vad ”Du är” men jag vet att du i vart fall inte ”blir vad Du var”. Men, jag vill ändå leva och dö i Norden då jag fortfarande upplever Sverige som det vänaste land uppå jord, trots allt.

Foto: Christine Olsson/TT

Jag kan bli lite skrämd över den hårda mentalitet som så många gånger visar sig runt om i världen och som tyvärr också blivit allt vanligare i Sverige. Jag kan samtidigt erkänna att jag också haft ganska onyanserade åsikter om det mesta och kanske haft lite svårt att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Men jag har haft turen och förmånen att under årens lopp möta och arbeta med människor från alla samhällsklasser, med varierande livsöden och olika ursprung och därigenom också lärt mig att försöka generalisera något mindre. Jag hoppas och tror att jag med livserfarenhet, bättre kunskap och insikt om att alla är unika individer också blivit något ödmjukare. Jag har förstått vad lite som behövs för att hamna utanför samhällets ekorrhjul, hur vanligt det är att en svensk med utländsk bakgrund ofta bemöts med ”vardagsrasism” och att det fortfarande inte är självklart att du ska få älska vem du vill utan att andra ska ta sig rättigheten att ha synpunkter på det. Det enda som jag kan tycka är konstigt är att vi fortfarande måste manifestera detta till synes enkla budskap.

Men tillsvidare går Svenska kyrkan med i dagens Pride parad, är representerade i Ekmansdalen och håller en mässa i regnbågens tecken i Karlskoga kyrka ikväll där du, oavsett vem du är eller var du befinner dig på livets resa är välkommen!

Artikeltaggar

Mänskligt