Glädje och kärlek spred sig över gatorna i Karlskoga när stadens egna prideparad marscherade genom centrum och ned till Ekmansdalen.
– Det är viktigt att se till att alla får vara vem de är, säger deltagaren Kajsa Karlsson.
Efter ett års intensivt planerande kunde den efterlängtade prideparaden i Karlskoga äga rum.
Paraden startade vid Mötesplats Kupolen och sedan marscherade mer än 1500 glada deltagare för kärlek och för rätten att få vara sig själv.
En av de som deltog i årets parad var Pernilla Karlsson som var där tillsammans med mamma Kajsa Karlsson och mormor Eva-Karin, och favoritgosedjuret Mr. Mjukis.
– Man har rätt att vara vem man är, berättar Pernilla medan hon blåser iväg ett gäng såpbubblor.
Mamma Kajsa och mormor Eva-Karin håller med och menar att det är viktigt att delta för att stötta allas lika värde.
– Det är viktigt för att se till att alla får vara den de är, berättar Kajsa.
Mycket aktiviteter
Paraden avslutades i Ekmansdalen där det fanns både aktiviteter och mat. Och nytt för i år är den stora scenen där dragqueenen Gretchen agerade konferencier under dagen. Något som var mycket uppskattat av deltagare och besökare.
Under eftermiddagen kunde man ta del av allt från lekar, aktiviteter och tävlingar i samarbete med verksamheter som både vill visa sin verksamhet och sitt stöd.
Under eftermiddagen framförde även Karlskoga Kulturskolans fördjupningsgrupp i dans en del av föreställningen ”Det är bara en fas”, som handlar om just identitet och att hitta sig själv, berättar Lina Bergfalk.
– Det är viktigt att stötta rätten att få vara sig själv utan att bli diskriminerad.
Senare under eftermiddagen lyckas Karlskoga Tidning-Kuriren få tag på projektledaren Linnéa Bergmark Palonen, som har sett till att allt har gått som det ska.
– Nu är jag helt slut, säger hon och skrattar över telefonen.
Rekordmånga
Linnéa berättar att hon inte har hunnit få några siffror på hur många som deltog i paraden, men hon konstaterar snabbt att det är fler än vad det var förra året.
– Förra året var det ungefär 1500 personer som deltog, och i år tror jag att vi var cirka 1500-2000 personer. Och jag är verkligen så tacksam över alla som har varit med och deltagit och ställt upp i Ekmansdalen. Utan de hade det här inte varit möjligt, säger hon.
Nu menar hon att förhoppningen är att Karlskoga pride ska få bli en tradition på riktigt och hoppas på att få ett tredje år.
– Jag hoppas på att kunna fortsätta att leverera Karlskoga pride på liknande sätt igen, och jag skulle bli förvånad över om det inte skulle bli ett Karlskoga pride 2024, avslutar hon.