Hoppa till huvudinnehållet

Degerfors IF är guld värt för företagen: ”Motorn i samhället”

Publicerad:
Lars Weman, klubbchef Degerfors IF, har en stor och bred portfölj av samarbetspartners. Nätverket av sponsorer är ovanligt starkt för en klubb i den här storleken, säger han.
Lars Weman, klubbchef Degerfors IF, har en stor och bred portfölj av samarbetspartners. Nätverket av sponsorer är ovanligt starkt för en klubb i den här storleken, säger han. Foto: Lisa Olaison

Degerfors IF väcker känslor och engagemang bland Degerforsborna.

Men klubben är också viktig för ortens företag på olika sätt.

– Degerfors IF är motorn i samhället, säger Gustaf Florenius på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

”DIF en sovande jätte för att utveckla företag och tillväxt”

Säg Degerfors, och de flesta tänker på bruksortens anrika fotbollsförening, med laget som kämpar mot betydligt större och starkare lag om platsen i allsvenskan, fotbollens finrum.

Många tänker också på det stora järnverket som länge bar upp fotbollsverksamheten ekonomiskt.

Så är det inte längre. I dag kommer sponsorstödet från ett stort antal lokala och regionala företag i olika storlekar.

– Vi har en stor och trogen partnerkrets som vill stötta oss och exponeras i samband med DIF. När vi jämför med andra klubbar sticker vi ut positivt – vi har ett starkt stöd, säger klubbchefen Lars Weman.

Lars Weman, klubbchef, säger att Degerfors IF har en stor och trogen skara samarbetspartners i det lokala och regionala näringslivet.
Lars Weman, klubbchef, säger att Degerfors IF har en stor och trogen skara samarbetspartners i det lokala och regionala näringslivet. Foto: Lisa Olaison

Den långa listan över partners har tyngdpunkt på Karlskoga/Degerfors men den geografiska spridningen är stor.

– Vi har företag som inte är direkt knutna till orten men som ändå vill förknippas med varumärket DIF.

Ömsesidig nytta

Degerfors IF får mycket stöd från näringslivet, men nyttan är ömsesidig. Både sponsrande företag och andra intygar att klubben både direkt och indirekt hjälper dem att göra affärer.

Det företagarna nämner först är att klubben är känd och populär i hela Sverige.

– Vet man något om Degerfors är det fotboll. Det blir en lätt ingång när man pratar med kunder utanför Degerfors, säger Claes Strandberg, vd på KD Solskydd.


Claes Strandberg, vd KD Solskydd i Degerfors.
Claes Strandberg, vd KD Solskydd i Degerfors. Foto: Ylva Westerlund

Claes Strandberg, KD Solskydd

Företaget som tillverkar markiser och andra solskydd har en nationell marknad. Företaget marknadsför sitt varumärke Styra genom DIF.

– Degerfors IF är en bra möjlighet att marknadsföra sig lokalt och förena det med att nå ut rikstäckande. Vi syns på matchdräkten och backdropen vid tv-intervjuer. Vi får en möjlighet att stötta laget, och samtidigt göra varumärket mer känt.


Flera butiker och restauranger ökar försäljningen vid matcher. Bland dem finns så klart den välkända Restaurang Bosna, hemmafansens stamställe. Ägarparet Nedzad Omerbasic och Ljiljana Ciric och deras krog är centralpunkten för fansens uppladdning och firande.

Men Bosna är inte enda restaurangen som har nytta av fotbollspubliken. Bortafansen brukar samlas på Agen pizzeria, som också ligger på gångavstånd från Stora Valla.

– På matchdagar är det 100-150 gäster här. Det betyder mycket för oss, säger delägaren Bassam Daou.

Bassam Daou, till höger, är laddad inför lördagens match mot IFK Göteborg. Då kommer hans pizzera att bli fullsatt med bortafans. ”Fansen sköter sig bra, det ser jag till” säger han. Degerforsbon George Zinati, till vänster, är stamgäst på Agen restaurang och tar en pizza som vanligt.
Bassam Daou, till höger, är laddad inför lördagens match mot IFK Göteborg. Då kommer hans pizzera att bli fullsatt med bortafans. ”Fansen sköter sig bra, det ser jag till” säger han. Degerforsbon George Zinati, till vänster, är stamgäst på Agen restaurang och tar en pizza som vanligt. Foto: Lisa Olaison

För att betala tillbaka till klubben är hans restaurang med i Gratismatchen. Det är ett insamlingsevent där publiken går in gratis och där företagare på orten förbinder sig att betala en viss summa per åskådare. De flesta företag väljer en krona, vilket betyder att de bidrar med 5000 kronor om det kommer 5000 personer på matchen.

– Jag har bott i Degerfors i tio år nu, och börjar känna mig som en degerforsare på riktigt. Jag förstår att man ”måste” vara med, säger Bassam Daou.

Ida Thunberg driver butiken Leva livet i centrala Degerfors.
Ida Thunberg driver butiken Leva livet i centrala Degerfors. Foto: Joachim Lagercrantz

Ida Thunberg som driver butiken Leva Livet är välkänd som en stor lokalpatriot och Degerfors IF-supporter. Mångsysslaren Ida Thunberg skriver bland annat krönikor i Karlskoga tidning-Kuriren där hon ger röst åt hela kommunens kärlek till laget.

Vad betyder DIF för företagen i kommunen?

– Många vittnar om att det ofta är en ingång i olika sammanhang, även i företagssammanhang. Fotbollen är något som förenar människor.

– De flesta i Sverige vet vad Degerfors är. Det är inte självklart för en ort med 7000 invånare i tätorten.

– Det har ju till och med gjorts en hel tv-dokumentär om Degerfors. Det har bidragit till att många runt om i Sverige har en sympatisk bild av DIF och därigenom hela orten vilket gynnar oss. Vi har något som sticker ut och som direkt skapar en igenkänning.

Nästan alla vill prata fotboll

Fotbollen är det som förenar människor i Degerfors, menar Ida Thunberg.

– Jag pratar fotboll med åtminstone 75 procent av mina kunder oavsett ålder.

Den här veckan står många viktiga poäng på spel, inte minst i lördagens hemmamatch mot IFK Göteborg. Det kommer att bli en folkfest då arenan är slutsålt i förväg.


Ida Thunberg menar att fotbollen är viktig men fortfarande har outnyttjad potential i kommunen.
Ida Thunberg menar att fotbollen är viktig men fortfarande har outnyttjad potential i kommunen. Foto: Joachim Lagercrantz

Ida Thunberg, Leva Livet

Ida Thunberg driver butiken Leva Livet i Degerfors centrum. Där säljer hon leksaker, spel, böcker, pussel med mera. Det är även Degerfors IF:s officiella souvenirbutik.

– Försäljningen av Degerfors IF-produkterna gör jag i första hand för föreningen. Min vinst är att vi får in mycket folk i butiken, och inte bara matchdagar. Folk kommer kanske för att köpa en DIF-halsduk, och sedan upptäcker de allt annat vi har och köper något mer.

– Hade de inte haft Degerfors IF som första köpanledning hade de kanske åkt till Kristinehamn, Karlskoga eller Örebro i stället.


Hur brukar stämningen runt matcherna vara?

– Fantastisk. Det börjar på Bosna, de brukar öppna vid 12 om det är helgmatch. Då är det folk där alla timmar fram till match. Ibland är det en trubadur som spelar.

– Jag hade precis en kund i 75-årsåldern och vi pratade så klart om matcherna den här veckan. Han sa att han och grannen ska gå på Göteborgsmatchen. ”Då börjar vi på Bosna”. Han hade hela programmet färdigt. Det blir en happening, en helhet.

Kommunen kan göra mer

Om Ida Thunberg fick önska något – förutom tre poäng på lördag – så är det ökad aktivitet från kommunen i samband med matcher.

– Jag tycker tycker att kommunen skulle se värdet ännu mer. Varför inte köpa in lite rödvita blommor, flaggor eller vad som helst på huvudgatan.

Degerfors är ett positivt laddat varumärke som jag tror kommunen skulle kunna dra ännu mer nytta av.
Ida Thunberg

– Kommunen skulle kunna göra barnevent med ansiktsmålning och liknande. Sådant gör inte kommunen idag, det är mycket upp till företagen själva.

Outnyttjat varumärke

– Många i andra städer som håller på andra lag vill ändå Degerfors väl. Folk älskar att komma hit. Jag vet inte hur många gånger jag har suttit på Bosna och pratat med supportrar från andra lag som säger ”Det här är bästa bortamatchen, vi åker alltid till Degerfors. Alla är så trevliga”.

– Degerfors är ett positivt laddat varumärke som jag tror kommunen skulle kunna dra ännu mer nytta av.

Köper tjänster och varor

Degerfors IF är ett stort lokalt företag i sig. Med en omsättning på 70 miljoner kronor per år, tio anställda och 200-300 övriga engagerade är föreningen en viktig aktör genom att man köper varor och tjänster av andra lokala företag.

I samband med matcher får företag som levererar till kiosker och restauranger på Stora Valla intäkter, och klubben lägger mycket pengar på vaktbolag.

Lokala leverantörer

Föreningens verksamhet driver omsättning på många håll.

– När det gäller merchandise samarbetar vi med ett Karlskogaföretag, Fabriqen group, säger klubbchefen Lars Weman.

Företaget tillverkar halsdukar, tröjor och andra souvenirer, men också tröjor, overaller och annat som används i föreningen.

Busstransporter och hantverksjobb är andra exempel på tjänster som föreningen köper in från lokala företag.

Ger exponering

Att det är så stort intresse för matcherna – publiksnittet ligger på runt 4000 personer per match – gör också Stora Valla intressant som forum för marknadsföring. Visuell reklam runt arenan ger värdefull tv-exponering och många företag tar också chansen att vara på plats med personal och visa upp sig på olika sätt.

Sponsringen gör också företagen till medlemmar i ett professionellt nätverk runt fotbollen som skapar kontakter företagen emellan och underlättar lokala samarbeten och affärer.


Gustaf Florenius, franchisetagare Länsförsäkringar fastighetsförmedling Karlskoga/Degerfors
Gustaf Florenius, franchisetagare Länsförsäkringar fastighetsförmedling Karlskoga/Degerfors

Gustaf Florenius, Länsförsäkringar fastighetsförmedling

– Om man vill göra något lite extra för en kund kan man boka ett bord eller loge på Stora Valla. Om kunden är fotbollsintresserad kan man prata fotboll och allt möjligt under informella former. Det blir en dörröppnare.

Utan fotbollen hade inte den här möjligheten till representation funnits i Degerfors, säger han.

– Annars hade vi fått åka till Karlskoga eller Örebro. Karlskoga har ju hockeyn, och det är guld värt. Sådant här är oerhört viktigt.


Gustaf Florenius, franchisetagare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Karlskoga/Degerfors är ofta på fotboll i jobbet.

– Man kan träffa andra sponsorer och nätverka. Vi gör också event ett par gånger per år, då vi står och tar emot publiken med giveaways när de kommer in. Man träffar gamla och nya kunder och det blir ett sätt att synas.

Personalvård

I likhet med andra företagare nämner han också att fotbollen är en möjlighet till personalvård. Anställda får biljetter och kan göra något trevligt tillsammans utanför arbetstid. Sponsringen av fotbollen blir därmed en del i arbetet med att vara en attraktiv arbetsgivare.

– Det är inte alla som är intresserade av fotboll men några är det, säger Gustaf Florenius.

Klubben och engagemanget den väcker betyder mycket för Degerfors, säger han.

– Det blir som en motor för hela samhället.


Anette Blom, ordförande personalföreningen Järnbruksklubben vid järnverket i Degerfors.
Anette Blom, ordförande personalföreningen Järnbruksklubben vid järnverket i Degerfors. Foto: Anna-Stina Tallmyren

Anette Blom, personalföreningen vid järnverket

Järnverket (Outokumpu Stainless AB) är inte längre den största sponsorn av Degerfors IF. Men bandet mellan verket och fotbollen finns kvar, bland annat genom personalföreningen Järnbruksklubben, där Anette Blom är ordförande.

– Vi sponsrar DIF och i utbyte får vi matchbiljetter som vi lottar ut i personalföreningen.

– Det är väldigt många som tycker om fotboll, och lika många som inte tycker om fotboll. Men om vi inte hade den skulle ingen veta vad Degerfors är.

Det pratas mycket fotboll på jobbet säger hon, och åsikterna är starka.

– Går det bra är det jättebra, går det dåligt är det skit. Man ser på sociala medier att folk tycker att tränarna ska sparkas och den ena efter den andra ska bytas ut.

Går du själv på fotboll?

– Jajemän, varje match. Jag har fast plats på läktaren. Jag är medlem i 100-klubben som har ett tält dit man kan gå och ha trevligt innan matchen.

Så det är en hel liten nöjesindustri runt matcherna med öltält och liknande?

– Javisst, det är en del av upplevelsen och ett sätt att umgås med kompisar.

Järnverket med cirka 400 anställda och Degerfors IF har en lång gemensam historia. De anställda sponsrar föreningen, får en skylt på Stora valla och matchbiljetter som delas ut till personalföreningens medlemmar.
Järnverket med cirka 400 anställda och Degerfors IF har en lång gemensam historia. De anställda sponsrar föreningen, får en skylt på Stora valla och matchbiljetter som delas ut till personalföreningens medlemmar. Foto: Lisa Olaison

Sponsrar med hjärtat

Många företag ser sponsringen i första hand som ett sätt att hjälpa föreningen och ta ett samhällsansvar.

Mikael Norling som driver Ica Kronhallen i Degerfors är en av dem. Han är en av de större sponsorerna

– Vi är strax under toppligan.

Mikael Norling, butikschef för Ica Kronhallen, Degerfors.
Mikael Norling, butikschef för Ica Kronhallen, Degerfors. Foto: Arkiv

Tjänar du mycket på att det kommer tusentals människor till matcherna?

– Nej, det är marginellt försäljningsmässigt. Publiken handlar inte dagligvaror på det sättet. Men det är positivt på väldigt många andra sätt. Degerfors IF är något folk kan samlas kring och det är positivt även för oss. Det påverkar självbilden i Degerfors och gör att orten lever. Folk är stolta över Degerfors IF och det är även vi som sponsor.

Läs också:

Artikeltaggar

Anette BlomBesöksnäringBosnaButikerDegerforsDegerfors IF HerrFörsäljningGustaf FloreniusIcaIda ThunbergIdrottKarlskogaKD SolskyddLänsförsäkringarLars WemanMarknadsföringNäringslivRestaurangerStora VallaTillväxt

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.