Hoppa till huvudinnehållet

Forskare undersöker hur lik bryts ned i Sverige

Publicerad:
Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild.
Foton och information från polis- och obduktionsrapporter ingår i forskningsmaterialet. Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl / TT

Ett nytt forskningsprojekt ska titta närmare på nedbrytningen av människokroppen i svensk miljö. Syftet är att göra det lättare att fastställa dödstidpunkt.

Ett nytt forskningsprojekt på Rättsmedicinalverket ska undersöka hundratals tidigare fall mellan 2010 och 2023 för att lära mer om nedbrytning av människokroppen i svenska förhållanden.

”Kunskapen är viktig för att förstå när en individ har avlidit, vad som har hänt i anslutning till och efter döden, samt vilken typ av kvarlevor som polisen bör leta efter vid sökinsatser efter personer som förväntas anträffas avlidna”, förklarar ansvarig projektledare Clara Alfsdotter i ett pressmeddelande.

Hon jobbar till vardags på Nationellt forensiskt centrum (NFC). Även experter från rättsmedicinska enheten i Linköping, Lunds universitet och Stockholms universitet deltar i projektet.

Fyra olika utomhusscenarier kommer att undersökas: när avliden anträffats på marken, hängandes, begraven eller i vatten.

Forskningsmaterialet består av data från Rättsmedicinalverket, som exempelvis obduktions- och polisprotokoll och foton. Även klimatdata från SMHI kommer att användas.

Projektet kommer genomföras under tre år med medel från Vetenskapsrådet.

Artikeltaggar

AvlidnaForskningLinköpingLunds universitetNFCRättsmedicinalverketStockholms universitetTeknik och vetenskapVattenVetenskapsrådet

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.