Vattnets krafter är enorma, det har vi inte minst sett den här sommaren. Även om det inte är i form av nederbörd, utan genom en ledning kan det orsaka stor förödelse om det vill sig illa, som på Kulturskolan i Degerfors.
Under värsta torrperioden i juni orsakade vattnet rejäla skador på Kulturskolan. Men det var vattnet från en ledning, eller rättare sagt en trasig toalett som låg bakom skadorna där.
Enligt kulturchef Sofia Luthman var det en toalett på översta våningen som gick sönder och det i sin tur gjorde att vattnet rann genom golvet ned till entréplan och även genom det golvet ned till källarplan. Således uppstod skador på tre våningsplan i huset, där man bilat upp golv och väggar och öst ut byggmassor sedan dess.
Det var en lärare som var på plats i skolan och upptäckte att det droppade vatten varpå läraren slog larm.
– Utanför aulan finns tre toaletter och såväl de som de två toaletterna och städförrådet på våningen ovanför har fått rivas ur, man har tagit bort kakel på väggarna och allt. Där har man även bilat upp golv och fraktat bort material. Förråd i källaren är också påverkade av vattenskadorna, så vi har fått utrymma även där, säger Sofia Luthman.
Instrument och noter
– Julpynt som fanns i källarförråd kommer vi få slänga och införskaffa nytt. Vi har tygbalar med många meter tyg för att dekorera scenen med och där vattnet gick ner hade vi en grön tygbal som vi haft som green screen när vi filmat och så. Den låg och tog emot värsta vattenattacken, säger Luthman.
Men inga dyra instrument kom till skada?
– Nej vi hade tur. Vi har även ett teknikförråd där, men det klarade sig bättre än förrådet där vi har rekvisita, för det blev mest illa skadat. Det är inte stora monetära kostnader, men sentimentalt. Fast nu får vi ta chansen att skapa nya saker och våra bildelever är fantastiska på att göra scendekorationer, säger Luthman.
– Notarkiven klarade sig också. Ibland kan noter vara mer värdefulla än instrument, eller i alla fall svårare att ersätta. Men det klarade sig och viktigast av allt var att ingen människa eller djur kom till skada. Det är huvudsaken, för allt annat går att ersätta, säger Luthman vidare.
Ska fuktmätas
– Nu har de tagit bort allt som är fuktigt och det ska fuktmätas i nästa vecka. Så får vi se när de kan börja jobba med det. Vi får gilla läget även om vi undrar hur lång tid det kommer ta, men ingen vet innan man röjt ut allt och gett det chans att stå och torka ett tag och mäta fukten, säger Luthman.
– Det var tur ändå att det var rent vatten, inte avlopp, som rann ut och att det var kallvatten. För det har jag lärt mig nu, av de som varit här och inspekterat, att hade det varit varmvatten så är det också sämre vad gäller bakterietillväxt, säger hon vidare.
Som om inte det här vore nog så slog åskan ned i larmet bara några dagar efter att vattenskadan hade uppstått.
– Ja, så det larmade 47 gånger på en timme, berättar Luthman.
Hon berättar vidare, att då de väl installerat ett nytt larm så hade det fabrikationsfel, så allt fick göras om från början.
Jobbar på lösning
– Nu har vi absolut största fokus på att lösa allt det här på bästa sätt och en del blir inte speciellt påverkade av händelserna alls. Om man är elev på någon av verksamheterna som håller till i källaren kommer man inte märka nån skillnad, mer än om man ska förbi aulan. Men vi jobbar på lösningar så man inte ska gå in i byggarbetsplatsen. Man kan ta sig till aulan genom andra ingångar, så det är tur, säger Luthman men nämner att det däremot blir lite förskjutet vad gäller instrumentdemonstrationer.
– Vi brukar ha uppsökande verksamhet direkt vid terminsstart, då lärarna spelar för elever och sen ha öppet hus för de verksamheter man kan ha chans att få börja på. Men det skjuter vi upp tills vi har fungerande toaletter och helt golv igen. Men den ordinarie verksamheten räknar vi med att dra igång, vi har strategier och planer på hur vi kan jobba utifrån hur det ser ut med torkarbetet.