Hoppa till huvudinnehållet

Maskerade män stal medicin från äldreboende

Publicerad:
Reporter Anders Persson
Anders Persson
anders.persson@kt-kuriren.se
Bilden har inget med stölden att göra.
Bilden har inget med stölden att göra. Foto: Henning Bagger

Under natten mot lördagen sprang två anställa på ett äldreboende i Degerfors ihop med två maskerade män. De ser att männen har medicinpaket i fickorna.

Polisen har inga misstänkta.

Klockan 03.30 på lördagen hör personal att larmet på ytterdörren går. Först trodde de att det var någon boende som försökte ta sig ut.

Jan Carlsson är utredningschef på Karlskogapolisen.

– Men på plats ser de att någon slitit upp dörrarna. De hör ljud från köket som ligger på övervåningen. När personal kommer dit står två ung män där och de blir tillsagda att gå därifrån vilket de gör.

Enligt anmälan ska de två männen ha stökat till i köket och letat i lådor. I en av lådorna ska de ha hittat nyckeln till medicinskåpet och ur skåpet ska de ha stulit medicin. Oklart vilken sort eller hur mycket de stulit. Men personalen kan konstatera att medicin är borta.

Unga män

– Personalen har beskrivit dem som två unga män, maskerade med färgglada skidmössor. Den ena är kort och kraftig byggd och den andra ska vara lång och smal.

En person som varit i kontakt med tidningen berättade att personalen som mötte de misstänka, såg att deras fickor var fyllda med medicin.

– De har stulit massor av medicin och då ringde personal polisen direkt.

Varje tablett som används på fel sätt är förskräckligt och vi är oroliga att tabletterna hamnar i fel händer.
Marie-Louise Forsberg Fransson, förvaltningschef för socialförvaltningen i Degerfors kommun.

Marie-Louise Forsberg Fransson är förvaltningschef för socialförvaltningen i Degerfors kommun.

– Vi har gjort en genomgång av vad som är stulet och allt är polisanmält. Vi har gjort allt det vi kan för att säkra vår verksamhet både för de boende och för personalen.

Hon vill inte säga hur mycket medicin som försvunnit, eller vad det är för slags medicin.

– Det är medicin som är utskrivna åt patienter och det handlar om apodosrullar. I rullarna är det blandade mediciner och naturligtvis är vi oroliga att mediciner med olika verkningsgrader ska komma ut i samhället. Det kan vara livsfarligt om de kommer i fel kroppar.

Gör en utredning

Marie-Louise Forsberg Fransson säger att polisen kommer göra en utredning om hur personerna tog sig in.

– Nu överlämnar vi alla de frågorna till polisen. Varje tablett som används på fel sätt är förskräckligt och vi är oroliga att tabletterna hamnar i fel händer.

Hon säger att det även skapar osäkerhet runt säkerheten för att man kan ta sig in i verksamheten och in i medicinskåpen.

– Det är bekymmersamt och nu håller vi på med att säkerställa våra rutiner och hur vi skärper upp säkerheten än mer, säger, Marie-Louise Forsberg Fransson.

Polisen har i dagsläget inga misstänkta och de söker vittnen som kan ha sett något som kan hänga ihop med händelsen.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättDegerforsDegerfors kommunJan CarlssonMedicinStölder

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.