Hoppa till huvudinnehållet

Lärarna åter till förhandlingsbordet – men utan större hopp

Publicerad:
Reporter Per Lindgren
Per Lindgren
per.lindgren@kt-kuriren.se
Charlie Jarl har inte mycket hopp inför torsdagens förhandling.
Charlie Jarl har inte mycket hopp inför torsdagens förhandling. Foto: Kajsa Juslin

På torsdagen återupptas förhandlingarna mellan Karlskoga kommun och Sveriges Lärare. Men oenigheten mellan parterna är stor. Hos Sveriges Lärare har man inte mycket hopp om att förhandlingarna ska leda nånvart.

Oenigheten gäller storleken på årets löneförhöjningar. Riktmärket i år var 4,1 procent, men lärarna i Karlskoga har erbjudits 2,2 procent.

Inför de fortsatta förhandlingarna är förhoppningarna inte särskilt högt ställda, enligt Charlie Jarl som är ordförande för Sveriges Lärare i Karlskoga.

Dåligt sätt

– Förhandlingarna är något strandade. Vi har ju sedan början tyckt att det här är en ganska dålig idé. Vi tycker att man ska ära vårt avtal och faktiskt följa de principer som man använder för att sätta löner i Sverige, att följa märket. Det har man ju inte gjort när man har bestämt sig för 2,2 procent.

Charlie Jarl jämför med fackförbundet Kommunal. Deras medlemmar fick i år en lönehöjning på 4,1 procent, alltså i nivå med märket som är 7,4 procent över två år.

Charlie Jarl tycker att det är ett dåligt sätt att hantera lönesättningen i Karlskoga.

– I andra kommuner har man lyckats göra saker för att gå fackförbunden till mötes. Några har skjutit till pengar och ändrat i budgeten. En budget är en kvalificerad gissning för hur det kommer att gå, den är knappast huggen i sten. Det går säkert att lösa om man skulle vilja det, men man har inte gjort det.

Inga indikationer

Charlie Jarl har inga större förhoppningar inför att förhandlingarna startar igen under torsdagen.

– Känslan är att vi nog får avsluta vår överläggning i oenighet, För det finns inga indikationer på att arbetsgivaren kommer att göra något åt löneutrymmet.

Årets löneförhöjning verkar alltså bli avsevärt lägre än facket förväntat sig, men man utgår från att det blir annorlunda nästa år.

– Vi förutsätter att vi får märket när det är dags att sätta löner nästa år. Det handlar om 5,2 procent. Det finns tid att justera i budgeten så att det kommer att funka.

Charlie Jarl tror att löneutvecklingen spelar stor roll för Karlskoga kommuns förmåga att locka till sig nya lärare.
Charlie Jarl tror att löneutvecklingen spelar stor roll för Karlskoga kommuns förmåga att locka till sig nya lärare. Foto: Kajsa Juslin

Charlie Jarl menar att den uteblivna löneökningen påverkar lärarkåren mycket.

– Löneutvecklingen är viktig sett ur många olika aspekter. Ska man köpa en bil eller en av de nya lägenheterna nere vid sjön tittar bankerna på vilken månadslön man har för att se om man är köpvärdig eller inte. Det har en ganska stor betydelse, för vi har inte haft så bra löneutveckling över lag i Karlskoga på flera år.

Spelar stor roll

Han tror att löneutvecklingen spelar stor roll för Karlskoga kommuns förmåga att locka till sig nya lärare.

– Som lärare tittar man på hur löneutvecklingen ser ut när man söker jobb. Statistiken finns på vår facksida, så man kan lätt följa olika kommuners löneutveckling.

Han påpekar att det är stor brist på förskollärare, grundskollärare och gymnasielärare i Karlskoga och att det är svårt att få tag på lärare. För att underlätta för kommunen att rekrytera lärare behöver något göras, anser han:

– Vi behöver ha en rimlig löneutveckling.

Läs också:

Läs också

Artikeltaggar

ArbeteArbetsgivareBudgetarKarlskogaKarlskoga kommunKommunalLärareLönerSveriges Lärare

Så här jobbar KT-Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.